Додијељене награде на 25. Међународном сајму књиге “Бањалука 2020”: “Андрићева слика Босне на размеђи политике и идеологије” подухват године

Илијана Божић
Додијељене награде на 25. Међународном сајму књиге “Бањалука 2020”: “Андрићева слика Босне на размеђи политике и идеологије” подухват године

БАЊАЛУКА - Традиционалне сајамске награде за најбоља издања и издаваче додијељена су на 25. Међународном сајму књиге “Бањалука 2020” у организацији “Гласа Српске”, иако је манифестација овај пут одржана онлајн.

Сајам је требало да буде одржан од 15. до 21. септембра у Спортској дворани “Борик”, али због епидемиолошке ситуације догађај је отказан. Међутим, организатори су одлучили да поштују велики број издавача који су пријавили учешће на сајму и њихова издања презентовали на сајту “ sajam.glassrpske.com ”.

О најбољима је одлучивао жири у саставу: Игор Симановић, Мирјана Кубурић Мацура и Валентина Милекић.

Сајамску награду “Моштаница” за издавачки подухват добила је књига “Андрићева слика Босне на размеђи политике и идеологије” Станише Тутњевића, у издању Завода за уџбенике и наставна средства Источно Сарајево.

Предсједник жирија, професор Филолошког факултета у Бањалуци Игор Симановић о овој књизи је истакао да је сазријевала и настајала у протеклих скоро пола вијека, још од раних почетака интересовања аутора за Андрићево дјело.

- Књига укључује 16 текстова који су настајали у разним периодима, али их обједињује заједнички угао посматрања Андрићевог стваралачког опуса, који се фокусира на пишчеву визију Босне - објаснио је Симановић и додао да се питање на којем Тутњевић инсистира концентрише око проблема међузависности поетичких и идеолошких сегмената у Андрићевом дјелу, односно у којој мјери се идеје о животу и свијету трансформишу у поетичке чињенице или се поетика спонтано подређује и прилагођава идеолошким матрицама.

Признање “Липље” за савремену књижевност додијељено је роману “Слобода говора” Владана Матијевића, у издању “Лагуне” из Београда.

- Овим романом, кроз причу о нестанку новинара Саше Чомског и потрагу за истином Владимира Ф., Владан Матијевић актуелизује проблем условљености савременог новинарства тренутним политичким оквиром. Успостављајући дијалог са Кафком, писац вјешто користи потенцијал кафкијанске стварности и креира, у жанровском погледу, врло изазован текст који се отвара као новинарски извјештај да би прерастао у истински трилер, осмишљен да читаоца води до узбудљивог расплета - навео је Симановић.

Најбоља књига за дјецу окруњена признањем “Гомионица” је “Рођен као змај” Драгана Хамовића, у издању “Пчелице” из Чачка.

- Ова књига представља наставак Хамовићевог континуираног занимања за овај пјеснички мотив, зачет збирком “Змај у јајету”. Ослањајући се на то да у нашој традицији змај не симболизује нешто страшно, напротив, да неријетко представља заштитника, пјесник кроз неколико засебних циклуса користи фигуру змаја и смјешта је у различите контексте. Разиграно, духовито, ненаметљиво а опет поучно, пред читаоцем се нижу слике и кључна мјеста из српске историје (Косово, Кајмакчалан...), затим слике модерног, ужурбаног града и свега онога што чини свакодневицу, укључујући и богату српску гастрономску понуду - саопштио је Симановић и додао да је писац уз одличне илустрације понудио књигу која наставља богату традицију српског пјесништва за дјецу, гдје је змај велики и непревазиђени узор.

“Ступље”

Сајамска награда “Ступље” за његовање српске традиције и православне духовности додијељена је Небојши Јовановићу за књигу “Двор господара Јеврема Обреновића 1816-1842” у издању “Лагуне” из Београда.

- Књига представља преглед живота и рада најмлађег брата кнеза Милоша, активног учесника преломних историјских догађаја у првој половини 19. вијека, а опет неправедно запостављеног у српској историографији. Подаци у књизи темеље се на историјским изворима, објављеним и необјављеним, а родослови, библиографија и индекси доприносе научној увјерљивости. Посебан квалитет открива се у чињеници да је књига писана тако да се може читати као белетристичко штиво - навео је Симановић. 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана