Бесједом Ранка Рисојевића отворен "Гласов" Сајам књиге у Бањалуци: Читање је свето стање ФОТО

Миланка Митрић
Foto: Велибор Трипић

БАЊАЛУКА - Бесједом бањалучког књижевника Ранка Рисојевића, у Спортској дворани "Борик" вечерас је отворен 28. сајам књиге у организацији "Гласа Српске".

- Ово је за мене изузетно свечан чин, готово свештенички. Могао бих да почнем од два рођења, оба тешке ратне 1943. године. Прво се родио "Глас", а послије недјељу дана и овај писац. Оклијевао сам да се родим, осјећао сам да је напољу ужасно - казао је Рисојевић на почетку своје бесједе, назване "Књига и ја", у оквиру које се присјетио дјетињства, сусрета с Букваром, школских дана, школских другова и себе, као дјечака с Уне који је одувијек волио да чита.

Рисојевић се присјетио приласка књигама након Буквара, те библиотекара Алије Новљаковића.

- Мислим да ми је баш он, сасвим случајно, крај мостића преко потока Унчица, више година касније, показао двије пјесникиње, први пут у нашој Костајници, славну Десанку Максимовић и њену пријатељицу Веру Обреновић Делибашић која је породично била везана за Костајницу. Био сам запрепаштен да нашом варошицом шећу живи књижевници из лектире а не само хармоникаши. Први пут сам рецитовао јавно "Крваву бајку", потресен стиховима о стрељаним ђацима, мојим далеким другарима.

Ако су пјесници живи људи, рекао сам те вечери себи, онда бих и ја могао написати неку пјесму. И почео сам  - казао је Рисојевић.

Присјетио се Андрића, његовог текста о скупу библиотекара, рада у уредништву издавачког предузећа "Глас" и награде "Бранко Ћопић".

- Књиге су биле и остале моја судбина. Живот је сан, рекао је и написао Калдерон де ла Барка, мени се чинило да је сваки људски дан једно чудо и остварени сан. О томе вриједи писати. Увијек и само на свој начин - сматра Рисојевић.

На крају бесједе, присјетио се и првог Сајма књиге и 1996. године, те га назвао празником којим је Бањалука процвјетала након ратног мрака.

-  Не смијемо заборавити да су то чудо створили Ненад Новаковић, Ранко Павловић и Јосиф Ракић и њихови блиски сарадници, па и сви тада запослени у "Гласу". Они би се сигурно сагласили са пољском нобеловком, Олгом Токарчук, која је у Београду, на отварању Сајма књига, поручила свима онима који "прођу покрај дјетета које чита, да имају на уму: читање је свето стање, а дијете које чита никад не треба ометати". У њеним ријечима видио сам једног дјечака са Уне, који цијело љето проводи читајући књиге од којих не може да се одвоји ни данас. Уживајте у овом обиљу - закључио је Рисојевић, чија књига "Моје књиге" је промовисана након свечаног отварања сајма.

Градоначелник Бањалуке Драшко Станивуковић казао је да је дужност града Бањалука да буде партнер оваквим догађајима, те још једном честитао "Гласу" на јубилеју – 80. години постојања.

- Ако је највећа мудрост нада, онда ја имам наду да ћемо увијек добијати битке да се књиге читају и да увијек буду популарне - казао је он и додао да ако желимо да будемо људи и родољуби, књиге морамо да читамо те да је свака књига једно ново откровење и ново знање.

Министарка просвјете и културе Републике Српске Жељка Стојичић на отварању је казала да је ово најљепши празник књиге, за Бањалуку и за читаву Српску.

- Ово друштво је остало вјерно промоцији књиге - навела је она, подсјећајући на први Сајам књиге, одржан 1996. године у Бањалуци.

Она је истакла важност оваквих догађаја, у размјени мишљења, идеја и развоја и позвала све љубитеље писане ријечи да посјете сајам.

- Сајам нам омогућава да развијемо љубав према читању - навела је она, посебно нагласивши да морамо сви да чувамо књигу, језик и писмо, а то чинимо читајући и његујући овакве и сличне догађаје и ширећи снагу писане ријечи.На отварању сајма, присутни су имали прилику и да уживају у музичкој нумери гудачког квартета музичке школе "Владо Милошевић", те да чују и један говор који је читала глумица Миљка Брђанин, посвећен Милошу Црњанског, од чијег рођења ове године обиљежавамо 130 година.

Сајам књиге, који ће трајати до 19. септембра, биће настављен сутра дневним и вечерњим програмом и промоцијама. Радно вријеме сајма је сваког дана од 10 до 20 часова.

На програму сутра од 12 часова је промоција књиге "Лијек за љубичасте звијезде" Ранка Павловића, а од 13 часова промоција буклеа "Трагови прошлости из магнетофона Владе Милошевића" Сање Пупац.

Од 14 часова на програму је тематска емисија БХ радија на тему "Заступљеност савремене књижевности у образовном систему". Предавање проф. Бошка Сувајџића на тему "Филип Вишњић, класик српске књижевности" на програму је у 17 часова, а у 18 промоција књиге књиге "Кад ђаволи полете" Владимира Кецмановића.

Издавачи и излагачи на овогодишњем сајму су Удружење издавача Републике Српске, "Акиа Мали принц", "Арт сцена", Антикваријат "Рамајана", "Боок", "Библионер", "Дерета",  Књижара и галерија "Ризница" - задужбина за Косово и Метохију, "Медиа Публисхинг", "Едиција", Издавачко-продуцентска кућа "Цепелин", Завод за уџбенике и наставна средства Источно Сарајево, Народна и универзитетска библиотека Републике Српске и Музеј Републике Српске.

Такође, своја издања представиће "Лагуна", "Марсо", Манастир Жупа Никшићка, "Милкић издаваштво", Министарство одбране Републике Србије, Министарство унутрашњих послова Републике Српске, "Младинска књига", "Нова књига", Књижара и антикварница "Носталгија","Онлy Смилеy", Паневропски универзитет "Апеирон", "Партенон", "Пчелица" и Универзитет у Бањој Луци.

На заједничком штанду министарства културе Србије биће изложена издања Удружења издавача и књижара Србије (Агора, Албатрос, Партенон, Беген и други) и Удружења професионалних издавача Србије (Архипелаг, Академска књига, Геопоетика, Клио и други).

На програму у петак 14. септембра

12 часова - промоција књиге “Лијек за љубичасте звијезде” Ранка Павловића

13 часова - промоција буклеа “Трагови прошлости из магнетофона Владе Милошевића” Сање Пупац

14 часова - БХ радио уживо са сајма, тематска емисија: Заступљеност савремене књижевности у образовном систему

17 часова - предавање проф. Бошка Сувајџића на тему “Филип Вишњић, класик српске књижевности”

18 часова - промоција књиге књиге “Кад ђаволи полете” Владимира Кецмановића

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана