Завршен 15. Кустендорф, „Златно јаје“ за „Ведро небо“

Срна
Foto: Танјуг

МЕЋАВНИК - Филмски фестивал "Кустендорф" завршен је уручењем награде "Дрво живота" глумцу Петру Божовићу и проглашењем побједничких кратких филмова, међу којима је "Златно јаје" припало руском "Ведром небу" Игора Цоја и Андреја Замосковног.

Оснивач фестивала редитељ Емир Кустурица уручио је награду "Дрво живота" Божовићу који је поздрављен овацијама у биоскопу "Проклета авлија" у Дрвенграду.

"Дрво живота ћу чувати. Дрвету је потребна нега, пре свега вода живота. Трудићу се да ово дрво заливам", рекао је Божовић на синоћњој свечаности.

Жири, у којем су египатска редитељка Маријам Абу Оуф, публициста филмова Бригита Портије, редитељ и сценариста Душан Милић и директор фотографије Иван Шијак, "Златно јаје" 15. "Кустендорфа" дао је "Ведром небу", оцијенивши да је "сваки аспект овог филма био савршен".

У конкуренцији 15 кратких филмова младих аутора "Сребрно јаје" је припало дјелу "Њемачки квалитет/Колеге" Јаниса Александера Кифера из Њемачке, одсутног са фестивала, уз оцјену да је успео да насмије говорећи о једној тешкој теми.

"Бронзано јаје" заслужио је швајцарски "Луди плес" Вање Виктора Кабира Тонголе за "ефикасно и упечатљиво испричану причу у само пет минута".

"Већ је била награда што сам дошао овдје, а ово је нешто неочекивано... Хвала коки која је снијела ово Бронзано јаје", рекао је аутор.

Посебан помен жирија заслужио је шпански "Вучицин тотем" одсутне Веронике Ечеги која је приказала "моћну причу зрелим филмским језиком".

Дански "Бескорисни оперски певачи" Пабла Серета де Ена заслужио је награду "Вилко Филач", за изузетни визуелни језик.

"Ово ми је први кратки филм и награда ће ми бити мотивација да наставим", рекао је Де Една.

Портије је у име жирија захвалила "свим ауторима на дивним филмовима и свима на овом дивном фестивалу".

Кустурица је за одјаву фестивала испричао да је прије 30 година срео књижевника Габријела Гарсију Маркеса у Паризу и питао га: "Шта најбоље изражава идеју људског постојања, да ли је то Бог, нека надсила, свемир?"

"Он ме гледао дуго док сам набрајао разне опсесије и рекао ми: 'Главна слика основне људске идеје је златно јаје'. Зато овај фестивал има златно јаје", рекао је Кустурица.

За слоган 15. "Кустендорфа" употријебљена је реплика "Раздирућа и чудесна лепота стварања" из кратког филма "Шта су то облаци?" контроверзног италијанског редитеља Пјера Паола Пазолинија, коме је био посвећен фестивал, уз ретроспективу поводом стотину година од рођења Пазолинија.

"Кустендорф" је организовала продукцијска кућа "Раста интернешнел", уз покровитељство Министарства културе и информисања Србије и "Мећавник града".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана