Ускрснућe по Матриксу

ГС
Foto: Агенције

ЛОС АНЂЕЛЕС - Послије краће најаве, у виду тизера, филмски студио "Ворнер брос" објавио је прву званичну најаву за филм "Матрикс: Ускрснуће" четврти дио из, сада тетралогије, "Матрикс", који би званичну премијеру требало да има 22. децембра.

И очекивано, интернет је експлодирао, уз праву хистерију обожавалаца, који су четврти филм из франшизе чекали пуних 18 година након премијере филма "Матрикс: Револуција" (2003), који је неко вријеме представљао треће и посљедње поглавље у причи о Неу и његовој борби против вјештачке интелигенције и паметних машина. Радња филма тренутно није позната, али се из трејлера да наслутити да ће нови филм обиловати сценама и секвенцама које се реферирају на оригиналну трилогију.

У трејлеру се могу видјети црне мачке, кунг-фу борбе, "Алиса у земљи чуда", оружани обрачуни, заустављање метака и бројни други подсјетници на прва три "Матрикс" филма.

Наравно, трејлер снажно сугерише да ће се нови дио играти с перцепцијом стварности. Нео посјећује терапеута и говори му о својим сновима, сумња да је луд, Тринити га не познаје, причињавају му се ствари, а друштвене мреже и филмске странице дословно су крцате теоријама о новом развоју приче.

Са једне стране то је прилично очекивано, како због квалитета, значаја и успјеха оригиналног филма (са буџетом од 63 милиона зарадио је око пола милијарде долара), тако и због фактора носталгије.

Тешко је пронаћи неки други високобуџетни холивудски филм у посљедњих 20 година који би се могао описати епитетом револуционарно, као ремек-дјело, тада браће (Енди и Лари), а данас сестара Вачовски (Лили и Лана). Револуционаран у најбољем значењу те ријечи, при чему се тај појам односи на сваки сегмент филма, а не на његове појединачне аспекте.

Први дио "Матрикса" (1999) промијенио је правила игре на више начина, иако генерално гледајући промјене које је он донио нису оригиналне саме по себи, него је смисао оригиналног садржан у синтези више равноправних филмских елемената "новог" у функционалну филмску цјелину. Од коришћења кинетичке филозофије покрета хонгконшког акционог филма (Јуен Во Пинг, легенда овог жанра радио је кореографију акционих сцена претворивши их у неку врсту акционог балета), преко употребе дигиталне анимације и специјалних ефеката, до првог озбиљног коришћења сајберпанк филозофије односа човјека и машина у холивудском филму А-продукције.

- Никад нисмо посматрали "Матрикс" као акциони филм. За нас је то научно-фантастична драма, а специјални ефекти и акција, колико год фасцинантни, били су само дио приче коју смо причали - рекла је Лана Вачовски.  

Иако сљедећи наставци "Maтрикс: Рилоудид" и "Матрикс: Револуција" нису успјели да достигну квалитет првог филма, и даље су имали довољно генијалних момената, који су на неки начин очували, а у неким аспектима и надоградили магију првог филма, уз комерцијални успјех. Протоком времена и свеопштом дигитализацијом свијета, култ изграђен око серијала растао је сваким даном, поставши прави феномен модерне поп културе.

Његов утицај се провлачио кроз све жанрове од филма преко стрипова до видео-игара и књижевности, тако да је вијест о рестарту дочекана масивним одзивом, како старих, тако и нових фанова.

Филмски теоретичар Иван Јевић у свом осврту на значај и тајну оригиналног филма тврди да ниједан филм прије "Матрикса" није успио да се обрати тако широкој и разноврсној публици.

- Првенац је успио да анимира све, од љубитеља Бруса Лија који грицкају сјеменке у биоскопу и гласно навијају када се Брус наљути и крене у тоталну освету, до озбиљних савремених филозофа. Оно што први "Матрикс" чини одличним филмом је што је успио да у заплет акционог научно-фантастичног спектакла убаци свима разумљиву параноју која лежи дубоко укоријењена у цивилизацијској свијести и да као противотров понуди варијанту кључног религиозног мита о доласку обећаног месије - написао је Јевић.

Укратко, спој култ утицаја на публику, мањак нових идеја у филмској индустрији, огроман комерцијални успјех оригиналне трилогије (три милијарде долара зараде) и глад стриминг сервиса за новим хитовима и растом публике, очекивано су ускрснули "Матрикс", прво за биоскопе, а потом и за стриминг сервис "ХБО Макс".

ЕКИПА

Нови филм спреман је дуже од три године, Лана Вачовски је задужена за режију и сценарио уз помоћ писаца Дејвида Мичела и Александра Хемона. За снимање су били задужени Данијел Масачези и Џон Тол, музику су радили Џони Климек и Том Тиквер, док глумачку екипу чине сад већ ветерани Кијану Ривс, Кери Ен Мос и Џада Пинкет Смит, плус нова појачања Јахја Абдул-Матин, Џесика Хенвик, Нил Патрик Харис, Џонатан Гроф, Пријанка Чопра  и други.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана