"Рубен Брант, колекционар" однио главну награду у Смедереву

Данко Кузмановић
"Рубен Брант, колекционар" однио главну награду у Смедереву

Смедерево - Награда за најбољи филм "Дунавска лађа", на другом међународном филмском фестивалу подунавских земаља Дунав филм фест, припала је, након једногласне одлуке жирија, мађарском филму "Рубен Брант, колекционар" редитеља, сценаристе и продуцента Милорада Крстића. Додјелом награда у Смедереву је завршен фестивал.

Награду за најбољи филм фестивала "Дунавска лађа", Награду за најбољу режију, Награду за најбољи сценарио и Награду за најбоље глумачко остварење бирао је главни стручни жири у другом издању фестивала у саставу Јанко Поповић Воларић, Радивоје Раша Буквић и предсједнице Нивес Иванковић.Корнелије Порумбоиу је освојио Награду за најбољу режију за румунски филм "Звиждачи", док су Маја Тодоровић и Ана Марија Роши освојиле Награду за најбољи сценарио за домаће филмско остварење "Ајвар".

Награду за најбоље глумачко остварење, за улогу Бени у њемачком филмском остварењу "Изван система" однијела је глумица Хелена Зенгел.Поред главног жирија, на Дунав филм фестивалу награде је додијелио и трочлани млади жири у саставу Марко Грабеж, Марко Васиљевић и Маја Шуша.Млади жири је био задужен да додијели Награду за најбољи филм у такмичарском програму "Дунавска лађица". "Дунавску лађицу" је однио бугарски филм "Отац", редитеља Кристине Грозеве и Петра Валчанова.

Награду за најбољег младог аутора млади жири је додијелио дебитанту Милораду Крстићу, за мађарско филмско остварење "Рубен Брант, колекционар", а Награда за најбоље глумачко остварење је додијељена Франтишеку Белешу за улогу Адама у словачком филму "Нека буде светлост" редитеља Марка Шкопа.Глумцу Јонасу Даслеру додијељено је посебно признање за улогу Фрица Хонка у њемачком филму "Златна рукавица" редитеља Фатиха Акина.Након церемоније и свечаног затварања приказан је филм "Бол и слава" редитеља Педра Алмодовара, који прати причу младог редитеља који преиспитује своје животне одлуке док му се свијет руши, а прошлост и садашњост преплићу.

Радња је смјештена у Мадрид и враћа нас у осамдесете године када млади редитељ Салвадор Мало проживљава своја кључна животна искуства.Публика је на овогодишњем фестивалу имала прилику да у такмичарском програму погледа осам филмова кинематографије подунавских земаља.Током шест дана, колико је трајао фестивал, приказано је 40 актуелних филмских остварења.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана