РЕВЕЗНИЈА -“Мајка”: Позови Џеј Ло ради убиства VIDEO

Бранислав Предојевић
РЕВЕЗНИЈА -“Мајка”: Позови Џеј Ло ради убиства VIDEO

Стриминг сервис “Нетфликс” системски наставља лансирање својих акционих филмова, снимљених по једноставном, али крајње исплативом принципу “генеричка прича плус велика звијезда у главној роли”, па смо након “Екстракције” (Крис Хемсворт), “Старе гарде” (Шарлиз Терон), “Сивог човјека” (Рајан Гослинг) и других добили “Мајку” са Џенифер Лопез у главној улози.

Нажалост, прича иза које стоји сценаристички трилинг Миша Грин, Андреа Берлоф и Питер Крејг толико је рутински постављена да овдје буквално нема општег жанровског мјеста које није употријебљено како би добили заплет и расплет. Џеј Ло тумачи мајку из наслова, снајперисту, бившу ветеранку војске САД и плаћеницу која се спетљала са двојицом трговаца оружјем, Ловелом (Џозеф Фајнс) и Алварезом (Гаел Гарсија Бернал), како би зарадила достојну пензију након одласка из војске. Када увиди да је прљаво пословање овог тандема злочинаца превише за њено схватање посла, посебно у свјетлу чињенице да је остала трудна с једним од њих, одлучи да постане доушник агенције ФБИ и да их стрпа иза решетака како би себи обезбиједила нови идентитет. Наравно, ствари крећу по злу након напада њених бивших сарадника, она је тешко рањена, рађа дјевојчицу, али је приморана да је се одрекне и сакрије у дивљини Аљаске како би сачувала њен живот. У моменту када је захваљујући цурењу података живот њене кћерке угрожен, она се након 12 година враћа из егзила како би спасла своје изгубљено чедо и заувијек се обрачунала с њеним очевима.

И ако видите наглашен профеминистички мотив у позадини овог заплета и самој симболици назива, нисте погријешили, јер ово јесте мајчински одговор на тестостеронске мачо координате акционог жанра, што је сасвим легитимно право ауторске екипе коју чине већином жене, али, нажалост, то их не спасава од бројних слабих тачака саме поставке и прволопташког симболизма о “Бамбијевом тати” и вучици која штити младунчад.

Колико год се режисерка Ники Каро и ауторка приче Миша Грин труде да свој акциони трилер надограде дубљом драмском позадином и комплекснијим третманом теме мајчинства кроз жанровске Б-форме, њихов филм већим дијелом најбоље функционише у класичним акционим моментима. Прије свега, захваљујући главној глумици, јер је Џеј Ло овај “Нетфликсов” позив на убиство искористила максимално претворивши филм у “оне ман” шоу. Вјечно потцијењена као глумица и углавном осуђена на празњикаве романтичне комедије, она је ролу осветољубиве мајке искористила да се забави за све силне паре којима је плаћена. Своју ролу акционе хероине, која немилосрдно млати, сијече и решета гомилу негативаца од Кубе преко Охаја до Аљаске, претворила је у кинетички плес пред камером, крадући с лакоћом шоу мушким колегама и “Мајка” је дословно добар филм, колико је Џенифер добра. Ипак, колико год били задивљени њеним сналажењем у водама акционог трилера и колико год свјесни да је она добра глумица, а јесте, посебно када је имала квалитетан материјал и режисера који зна шта може с њом (рецимо, филмови “Далеко од очију”, “Ћелија” или серија “Нијансе плаве”), ни њена мајчинска посвећеност не може спасти “Мајку” од бројних ауторских пропуста.

Тешко је спасти евидентним трудом, харизматичним шармом и латино сексепилом празан ход у причи, неувјерљиве дијалоге или мањак елементарне логике у самом заплету (типа једном киднапована дјевојчица се након спасавања од Алвареза враћа кући и цивилној породици иако јој је Ловел са својим плаћеницима и даље за петама), који служе само за гомилање акционих сцена и попуњавање трајања филма. Да буде горе, финални обрачун, који треба да испоштује жанровска правила и донесе пријеко потребну катарзу, распада се по сценаристичким шавовима представљајући неку врсту увреде здравог разума публике, додатно кварећи општи утисак филма.

Истина, не треба се бринути ни за “Нетфликс”, јер је филм аутоматски постао најгледаније остварења на стриминг сервису, нити за Џеј Ло, која је показала да има талента и мишића за акциону јунакињу чак и у филму који је, у жељи да буде нешто више од оног што јесте, постао суви просјек за убијање времена, док квалитетно акционо узбуђење достојно талента главне ведете, ипак, тражи бољи сценарио и режисера који зна шта треба с њим да чини.

Оцјена 2

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана