РЕЦЕНЗИЈА: “САС - Одметнути хероји” (2022): Тријумф тражи ризик VIDEO

Бранислав Предојевић
РЕЦЕНЗИЈА: “САС - Одметнути хероји” (2022): Тријумф тражи ризик VIDEO

Славни режисер и сценариста “Бирмингемске банде” Стивен Најт вратио се поново на Би-Би-Си са мини-серијом “САС - Одметнут хероји”, која се бави настанком чувене британске јединице за специјалне операције током Другог свјетског рата и могло би се рећи да смо добили очекивано, тј. добили смо “Бирмингенску банду у пустињи” .

Шалу на страну, Најт је створио стилизован ратни спектакл, који не мари за историјске чињенице, али нуди пуно забаве и акције, уз бучни рок соундтрек и упечатљиву глумачку карактеризацију. Прилично уочљиво “Одметнути хероји” су на трагу његовог најчувенијег пројекта, само у другом окружењу, а којем је мало недостајало да буде одлично остварење.

Прича прати британске официре Дејвида Стирлинга (Конор Свиндел), који има проблема са породицом, пићем и ауторитетом, Роберта Падија Мејна (Џек О' Конел), ирског пјесника и кавгаџију, који има проблема са својим темпераментом и ауторитетом и Џона Џока Луиса (Алфи Ален), савршеног војника, који има проблеме што не воли да губи у рату и наравно, са ауторитетом. Укратко, тројка рођена да створи најчувенију јединицу за специјалне операције, у паклу сјеверноафричке пустиње и идеална поставка за Најтову омиљене тему “мушкарци који се не уклапају у конвенционалне друштвене системе”.

Док Италијани и Нијемци напредују преко Сјеверне Африке према Каиру, ова тројка своју идеју о падобранској јединици, која не одговара ником и која ће из пустиње нападати Ромелове линије снабдијевања и уништавати авионе на земљи, претвара уз доста среће и храброг лудила у конкретну идеју, која у пракси функционише солидно, мијењајући ток битке. Најт је сценарио базирао на истоименој књизи Бена Мекинтајера посвећеној оснивачима САС, мудро искористивши невјероватност историјске приче и драматичност биографија главних актера за креативну слободу, да би материјал предлошка додатно учинио атрактивнијим уз помоћ фикције. И да буде занимљивије док се Најт држи реалности, његова адреналинска епопеја беспријекорно ради, комбинујући напету акцију, необузданост глумачких наступа, сурову љепоту пустињских пејзажа, црног хумора и бучне музике у експлозивну комбинацију на екрану. Проблем настаје када одлута у фикцију, додајући сувишан мелодрамски моменат око француске шпијунке Еве (Софија Ботуела) и Стирлинга те њених интереса да САС обучи јединицу Слободних Француза, који су ту заједно из два прозаична разлога, да женска публика има своју квоту јунакиња и да се се “савезници” Велике Британије не увриједе, због запостављања, а све у славу “меке моћи” Уједињеног Краљевства и њеног утицаја на публику, посебно на домаћем терену.

Без обзира на то што се режисер Томас Шенкланд својски трудио да одржи једнак темпо приче, он након фуриозног увода прве три епизоде почиње да губи ритам, посебно у поменутим моментима слободне ауторске фикције, иако се глумачка екипа труди да надокнади сценаристичке пропусте, до краја серије имамо неколико креативних успона/падова, који кваре комплетан утисак виђеног.

Колико је то пропуст Најта и његове екипе, а колико потреба да серија испуни квоту од шест епизода и остави могућност друге сезоне, остаје отворено питање, али да се могло много боље, с обзиром на атрактивност теме и одличан глумачки ансамбл, сигурно јесте. Довољно је било да се ауторска екипа држала чувеног начела САС-а које гласи: “Ко се усуди, тај побјеђује” и да је била више храбрија, а мање играла на сигурно, тријумф би био упечатљивији!

Оцјена 3

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана