РЕЦЕНЗИЈА - “Покерашко лице”(2023): Не лажите ову жену VIDEO

Бранислав Предојевић
РЕЦЕНЗИЈА - “Покерашко лице”(2023): Не лажите ову жену VIDEO

Сценариста и режисер Рајан Џонсон одлучио је да се бави филмом након гледања класика Вудија Алена “Ени Хол”, иако је судећи по његовој филмографији, која обухвата ноар кримиће “Цигла”, “Браћа Блум”, “Нож у леђа” или научнофантастичне филмове “Петља” или “Ратови звијезда: Посљедњи Џедај”, усмјерио каријеру у супротном смјеру од свог узора.

Оно што је постало његов препознатљив знак, без обзира на жанровске или стилске одреднице његових остварења су сјајно написани ликови и бритки дијалози, који уз надарене глумачке интерпретације могу изнијети причу, чак и када она болује од вишка шаблонизације попут филмова “Посљедњи џедај или “Нож у леђа 2”, али када су уграђени у високонапонску крими-причу попут серије “Покерашко лице” (“Poker Face”), тада имамо прилику да гледамо мајстора свог заната на дјелу.

“Покерашко лице” је забавно остварење и изузетак у жанровском мору мрачних натуралистички крими-драма или психо-трилерских сецирања феномена серијских убица, у овој ери стриминга. Иако, се и код Џонсона лешеви гомилају муњевитом брзином, он није дозволио да се серија базира на опорим ликовима и атмосфери депресивног црнила, већ је вртоглаву путању главне јунакиње Чарли (Наташа Лион) испратио уз обиље бритког хумора, откачених карактера, забавних досјетки, цинизма и ироније.

Полази од једноставног, али ефектног штоса, а то је ријетка особина да Чарли може препознати било чију лаж, што јој омогућује да може “прочитати” било чије покерашко лице и не може изгубити ниједну игру у распону од картања до истраге убиства. То се не свиђа превише власницима казина па Чарли затичемо у Лас Вегасу како животари као казино конобарица и налијева се пивом између двије смјене, уз јасну опомену, ако поново искористи таленат, да слиједи излет у пустињу, а ко је гледао класике попут “Казина” или “Багзија” добро зна да је то пут у једном правцу.

Ипак када несигурни Стерлинг Фрост млађи (сјајна епизода Едриена Бродија), син најмоћнијег боса Вегаса, одлучи да је ангажује у својој превари великог играча, ствари крећу по злу. Стерлинг млађи скаче кроз прозор казина, Чарли сједа у ауто и хвата маглу у непознатом правцу, Стерлинг старији (Рон Перлмен), без обзира на личну слабост према Чарли, мора се осветити и шаљу свог човјека за прљаве послове Клифа (Бенџамин Брат) да пронађе бјегуницу. И то се све дешава у првој епизоди, да би у сљедећих девет пратили Чарли, док се креће територијом САД упознајући гомилу бизарних ликова, користећи таленат да ријеши гомилу невоља у које упада. Укратко, једна бизарна игра мачке и миша широм Америке, у којој миш изиграва детектива, док је мачке лове.

И не треба бити експерт да схватите да је ово сличан мотив који је Џонсон користио у филмовима франшизе “Нож у леђа”, значи, убиство-мистерија-истрага, само продужен у десет епизода, уз још динамичнији заплет омогућен самом природом медија унутар којег је испричан. Да буде јасно, ово није хумористичка серија, иако је крцата црнохуморним штосевима, него пунокрвна крими-причи са убиствима, зликовцима и загонеткама за детективе, само што је њен темпо разигран а атмосфера прилично забавна. Оно што је Џонсону предност јесте његова режисерска вјештина да заплет и темпо усклади са беспријекорним глумачким кастингом (плус бројни познати камео гости), на челу са фантастичном Наташом Лион, која бриљира као Чарли, ходајући хаос од жене и врхунског детектива у истој особи, чији је јединствени таленат истовремено и дар и проклетство. Глума је кључни елеменат којим Џонсон “Покерашко лице” претвара у врхунски жанровски драгуљ, који чак и кад се дотиче општих мјеста или игра на сигурно у самом заплету, ношен добром карактеризацијом ликова и још бољим глумачким извођењем, без проблема држи све у функцији, од прве до посљедње епизоде.

Структура детективске приче вози у специфичном занатском кључу, тзв “како смо уловљени” фазону, гдје се углавном на самом почетку прикаже убиство, начин на који је изведено па чак и сам убица, а онда пратимо како је Чарли открила кривца, што је уз њену вјештину “читања” лажи, упечатљиве ликове, одличну динамику, атрактивну камеру и добру музику прилично забавно и узбудљиво за гледање.

У поређењу са већином ТВ-конкуренције, уз неколико изузетака (“Бари”, “Човјек са Флориде”), Чарли и екипа дјелују непретенциозно свјеже и забавно да праћење њихових авантура изгледа као узбудљива вожња низ тобоган у забавном парку. Значи платите карту и повезите са Чарли, женом којој се не смије лагати!

Оцјена 5

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана