Проглашени побиједници за награду "Златни Глобус"

Г.С
Проглашени побиједници за награду "Златни Глобус"

Сезона награда је званично стигла, синоћ су проглашени добитници Златних глобуса за 2020. годину и док су многи очекивали поједина имена и наслове који су однијели побједу, друга су донекле стигла као изненађење.

Од Квентина Тарантина до Фиби Валер-Бриџ, у Холивуду су се окупиле бројне славне личности на церемонији која је издвојила најзначајније глумце, редитеље, филмове и ТВ остварења у минулој години.

Што се тиче филмова, у категорији најбоље драме побједу је однео “1917”, а у конкуренцији су били и хваљени “Ајришмен” (The Irishman), па и дјело које је од када је угледало свјетлост приграбило похвале како гледалаца, тако и врсних критичара – “Џокер” (Joker), као и “Мериџ стори” (Marriage Story) и “Двојица папа” (The two popes).

Титулу најбоље глумице у истоименој категорији понела је Рене Залвингер за улогу Џуди, а за награду су се бориле и Синтија Ериво, Скарлет Џохансон, Серше Ронан и Шарлиз Терон.


Истовремено, за најбољег глумца у драми изабран је Хоакин Финикс чији је перформанс у “Џокеру” све оставио без даха. Ваља поменути да су номиновани били и Кристијан Бејл, Антонио Бандерас, Адам Драјвер и Џонатан Прајс.

Што се тиче филмског остварења у категорији мјузикла или комедије, побједу је однио “Једном давно у Холивуду” (Once upon a time in Hollywood). Титулу најбоље глумице у истој категорији понијела је Авкафина, а глумца Тарон Егертон.


За најбољу споредну глумицу изабрана је Лаура Дерн, док је Бред Пит изабран у истоименој категорији за мушкарце. За најбољег режисера проглашен је Сам Мендес који је и заслужан за најбољу драму – “1917”.

Титулу најбољег филмског остварења на језику који није енглески однио је “Паразит” (Parasite), а званично најбољи анимирани филм “Изгубљена карика” (Missing Link). Сценарио који је однио побједу је написао Квентин Тарантино за “Једном давно у Холивуду” .


Награде су однијели и Хилдур Гунадотир за музику која је пратила филм “Џокер” (Joker), пјесма “Вољећу себе поново” (I'm Gonna Love Me Again) из “Рокетмена” (Rocketman) – Елтон Џон, Берни Топин.

Што се тиче серија, за најбољу драму одабрана је “Насљедство” (Succession), за глумицу Оливија Колман за “Круну” (The Crown), а најбољи глумц Брајан Кокс из поменуте драме која је понијела награду. У погледу мјузикла или комедије, за најбољу серију изгласана је “Врећа бува” (Fleabag), за глумицу Фиби Волер-Бриџ за улогу у тој серији, а за најбољег глумца у тој категорији проглашен је Рами Јусеф за перформанс у “Rami”.

За најбољу мини-серију или ТВ филм изабран је “Чернобиљ” (Chernobyl), а за најбољу глуму у тој категорији награђени су Мишел Вилијамс (Fosse/Verdon) и Расел Кроу (The Loudest Voice Што се тиче најбоље споредне улоге, награде су понијели Патрисија Аркет (The Act)) и Стелан Скарсгорд (Chernobyl), пише Индепентент.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана