Препоруке Инстуитута за рад биоскопа: Гледаоци са маскама у свакoм другом реду

Агенције
Препоруке Инстуитута за рад биоскопа: Гледаоци са маскама у свакoм другом реду

БАЊАЛУКА - У току епидемије Ковида-19, у циљу спречавања појаве и ширења ове болести у кинематографској дјелатности неопходно је придржавати се прописаних препоручених мјера, саопштио је Институт за јавно здравство Републике Српске који је поводом почетка рада биоскопа у РС издао низ препорука.

- За обављање наведене дјелатности препоручује се поштовање добре хигијенске праксе и већ утврђених стандарда који се односе на хигијену руку и респираторну хигијену, правилно и обавезно ношење заштитне маске и одржавање удаљености од најмање два метра, те избјегавање непотребног блиског контакта с људима – препоручује Институт.

Запослене особе у биоскопима које имају повишену температуру или друге симптоме заразне болести (као кашаљ, бол у грлу, отежано дисање, малаксалост, бол у мишићима, пролив, повраћање и сл.) било са повишеном температуром било без ње, не треба да долазе на посао. Савјетује се да телефоном контактирају  доктора породичне медицине за даља упутства.

- Приликом доласка на посао, препорука је да се запосленим лицима мјери температура бесконтактним топломјером, те да се особе које имају повишену температуру враћају кући. Такође, свим посјетиоцима се препоручује да, непосредно прије поласка у биоскоп, у случају постојања било каквих симптома заразних болести или повишене температуре, откажу долазак у биоскоп – кажу у Институту.

Препоруке Института у вези са радом биоскопа:

Продаја улазница

- Подстицати онлајн продају улазница. Код продаје улазница, за особе које врше продају улазница (сокова, грицкалица..) на благајнама, препоручује се постављање заштитне баријере/преграде између благајника/продавца и посјетиоца. Ако није могућа уградња преграда препоручује се кориштење визира.

- Храну (грицкалице) и пиће продавати у оригиналној амбалажи. Запослени на благајни и на поништавању карата обавезно носе маске и што чешће врше дезинфекцију руку.

- Без обзира на који начин се продају улазнице, препоручује се вођење евиденције посјетилаца (име и презиме или број телефона).

Улазни простор

- На улазу у објекат обезбиједити дозаторе са средством за дезинфекцију руку на бази 70 одсто алкохола.

- На улазу у објекат неопходно је поставити јасне и видљиве поруке о обавези дезинфиковања руку, те у вези са личном заштитном опремом и начином поступања у објекту и поштовањем растојања физичке дистанце.

- Контролисати улазак посјетилаца у објекат.

- Ако је могуће означити или одвојити простор за улаз од простора за излаз из објекта.

- У дворане/сале/објекат посјетиоци морају улазити један по један уз примјену физичке дистанце, а такође и напуштати дворану/салу/објекат према распореду сједења. Ова процедура је неопходна да би се избјегло стварање гужви на улазима/излазима.

- На улазима и излазима поставити јасна упутства о распореду сједења, те начину уласка и изласка из дворане/сале/објекта

Унутрашњи простор

- Ношење маски је обавезно и то тако да маска покрива нос, уста и браду и да добро налијеже на лице. Маска се, након што се постави на лице, не додирује рукама. Чим се овлажи или запрља, маску је потребно замијенити.

- Маска се скида хватањем за везице (не додирује се предња страна), одлаже се у корпу за смеће са поклопцем, након чега се обавезно оперу или дезинфикују руке.

- Распоред особа треба ограничити тако да је могуће обезбједити удаљеност од најмање два метра од других особа у свим правцима, са истакнутим јасним обавјештењем о одржавању физичке удаљености. То се може постићи да посјетиоци сједе у  сваком другом реду и свако треће сједиште (изузев особа које су дошле из истог домаћинства или скупа, када могу купити карте и сједити на сусједним сједиштима...).

- Продају карата прилагодити овом распореду. Означити сједишта која се смију користити.

- У затвореним просторима мора бити доступан дозатор, пожељно бесконтактни, са средством за дезинфекцију руку на бази 70 одсто алкохола и јасно истакнуто обавјештење о обавези дезинфекције руку.

- Дозаторе поставити у предулазу или на излазу из тоалета, те на више мјеста у објекту зависно од процеса рада.

- Послије пројекције/представе обезбједити довољно дугу паузу током које се простор може очистити и дензификовати средством на бази хлора у складу са упутством произвођача или средством на бази 70 одсто алкохола, а потом и провјетрити након чишћења.

- Површине које се често додирују рукама пребрисати дезинфекционим средством на бази 70 одсто алкохола (дршке столица, врата, браве и друго).

Вентилација

- Затворени простор неопходно је редовно провјетравати, што је више могуће користити природно провјетравање просторија са континуираним протоком ваздуха. Приликом кориштења вентилационих система контролисати стање филтера и одржавање правилне брзине обнове ваздуха у затвореном простору, односно редовно сервисирање система за вентилацију.

Чишћење и дезинфекција у објекту

- Чишћење објекта треба да врше хигијеничари/спремачице. За санитарне чворове потребно је осигурати учесталије правилно чишћење и хигијену.

- На крају радног времена хигијеничар/спремачица има задатак да изврши дезинфекцију свих радних и подних површина, брава, славина, рукохвата на столицама, столова и сједишта столица уколико омогућавају влажно чишћење, преграда, уколико постоје, те свих мокрих чворова и површина са којима су клијенти и радно особље долазили у контакт.

- Препоручује се више пута у току радног дана, зависно од броја особа које бораве у објекту, чишћење површина које се чешће додирују (браве, славине, рукохвата на столицама, столова и сједишта столица, шалтери, дугмад на лифту...) Начин чишћења и дезинфекције у радном просотору можете детаљно погледати у упутству на сајту ЈЗУ Института за јавно здравство Републике Српске:www.phi.rs.ba

Управљање отпадом

- Након чишћења и дезинфекције радног простора уклонити личну заштитну опрему правилно.

- Личну заштитну опрему и отпад од чишћења простора, као и одложене маске корисника услуга и запосленика уколико их носе морају се ставити у пластичну кесу за отпад и, када су пуне, чврсто их завезати. Садржај кеса се не смије сабијати и исте се након везивања стављају у другу пластичну кесу за отпад коју чврсто вежемо и више не отварамо.

Лична хигијена

- Неопходно је обезбједити услове за правилну хигијену руку, пошто је она најважнија мјера контроле инфекције (топла вода, сапун, папирни убруси у тоалетима).

- Руке треба прати сапуном и водом у трајању од најмање 20 секунди што чешће. Средство за дезинфекцију руку на бази алкохола које садржи 70 одсто алкохола може се користити, али не као замјена за прање руку сапуном и водом.

- Не користити сушаче за руке.

Битне напомене за употребу дезинфицијенса за руке:

Средство за дезинфекцију потребно је нанијети на сухе и чисте дланове у количини од 1 до 2 мл (обично један потисак, или према упутствима произвођача).

Дланове и подручје између прстију потребно је протрљати док се не осуше, а средство није потребно испрати.

Потребно је водити бригу о достатној употреби дезинфицијенса за руке те се обавезно јавити надређеном раднику у случају да је у дозатору преостала мања количина средства за дезинфекцију, како би се осигурао нови.

Напомена: Препоруке су подложне измјенама у зависности од промјене епидемиолошке ситуације.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана