Мики Манојловић ће награду "Eastern Star" примити 21. јануара

Танјуг
Foto: Архива

ТРСТ- Глумац Предраг Мики Манојловић примиће награду "Eastern Star 2021" (Источна звијезда) у четвртак, 21. јануара, на отварању 32. Филмског фестивала у Трсту, који се одржава онлајн на платформи "MYМovies", када ће бити приказан и филм "Underground" (1995) Емира Кустурице.

Та награда је основана са циљем да истакне личност у свијету кинематографије чија је каријера изградила мостове између Истока и Запада, а претходни лауреати су били и глумице Моника Белучи, Ирен Жакоб, Касиа Смутниак, глумац Раде Шербеџија, македонски редитељ Милко Манчевски и други.

Након претходних издања посвећених Берлинском зиду и поновном уједињењу Њемачке, филм "Ундергроунд" који је освојио Златну палму у Кану 1995. године, још један је корак ка сталној тежњи фестивала да задржи сjећање на најважније тренутке средњоисточне Европе, гдjе историја живи кроз биоскоп.

„Овај фокус на тридесету годишњицу балканског рата (1991/2021) је пројекат који је настајао годинама", објашњавају умjетнички директори Трст фестивала Фабрисио Гросоли и Николета Ромео.

„Пандемија нас је натјерала да је одложимо, јер многи филмови које желимо да прикажемо постоје само на филмској траци 35 мм, што је немогуће приказати у онлајн формату", објаснили су Гросоли и Ромео.

"Зато смо одложили догађај, за који се надамо се да ће бити заказан за прољеће 2021. године, јер нам се чинило прикладним да се тако важној годишњици пружи тренутак који је подједнако важан за њено отварање. Избор би, према томе, могао пасти само на култни филм "Underground", надреална, анархична басна која ''измишља'' распад Југославије у Кустуричином револуционарном стилу", навели су умјетнички директори.

Обоје су изразили велико задовољство што ће уручити награду "Eastern Star 2021" незаборавном протагонисту овог филма Предрагу Микију Манојловићу, који је освојио тo престижно признање захваљујући сарадњи са Кустурицом на више филмова, осим "Underground" и "Отац на службеном путу", "Завет", "Црна мачка, бели мачор" и последњи "На млечном путу" (2017).

Они су истакли да Манојловић одавно надмашује границе Југославије, радећи са редитељима као што су Франсоа Озон ("Љубитељи злочина"), Ђулијано Монталдо ("Демони Санкт Петербурга") или Сем Гарбарски ("Ирина Палм", што му је донијело номинацију за Европску филмску награду у Берлину).

Манојловић ће награду примити овог четвртка, 21. јануара током церемоније отварања Фестивала која ће се емитовати путем интернета, а фестивал у Трсту ће трајати до 30. јануара.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана