Херој по којем је снимљен филм "Хотел Руанда " вратио се у САД

ГС
Херој по којем је снимљен филм "Хотел Руанда " вратио се у САД

ЊУЈОРК - Паул Ресабагина (68), који је инспирисао филм " Хотел Руанда ", о геноциду 1994. године, стигао је у Сједињене Америчке Државе (САД) након што је прошле седмице пуштен из затвора у Руанди, јавља Анадолија.

Ову информацију потврдио је савјетник Бијеле куће за националну сигурност  Саливан.

"Драго нам је што се вратио на америчко тло и поново се састао са својом породицом и пријатељима, који су тако дуго чекали овај дан", написао је Саливан на Тwиттеру.

Русесабагина, стални становник САД-а који више од десетљећа живи у егзилу у Сан Антонију у Тексасу, осуђен је 2021. године на 25 година затвора у Руанди због његових веза с групом која се противи предсједнику Ryande Payly Kagamey и која има оружано крило.

Овај 68-годишњак је раније казао да је био намамљен у Руанду 2019. када се у Дубаију укрцао на приватни авион за који је вјеровао да лети за Бујумбуру, у Бурундију. Међутим, авион је слетио у Кигали, гдје је ухапшен.

Русесабагина је био инспирација за филм "Hotel Ryanda" из 2004. годин.. Приказан је као херој који је рискирао свој живот да би пружио уточиште стотинама људи као управитељ луксузног хотела током геноцида у Руанди 1994. године.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана