Анимирани филм “Сузуме” стиже у домаће биоскопе: Дирљива прича о губитку и исцјељењу VIDEO

Приредила: Миланка Митрић/агенције
Анимирани филм “Сузуме” стиже у домаће биоскопе: Дирљива прича о губитку и исцјељењу VIDEO

БАЊАЛУКА - Авантура, побуна, љубав, трагање, жртвовање и одрастање чине причу филма “Сузуме”, новог анимираног остварења јапанског режисера Макота Шинкајиа.

Овај филм од четвртка ће се наћи на редовном репертоару бањалучког “Синеплекса Палас”.

- Аниме говори о тинејџерки Сузуме која случајно отвори необична врата која се налазе у заборављеном парку близу свог града Киушуа. Убрзо након тога, Сузуме почиње да примјећује необичне призоре прије него што град погоди мањи земљотрес. Након што се вратила до мјеста где је отворила врата Сузуме упознаје мистериозног младића, члана Чувара, чији је задатак да путује по Јапану и чува портале који воде у свијет иза врата. У свијет који крије велику тајну из дјетињства дјевојке Сузуме и опасност за цијели Јапан - стоји у најави овог филма, који се тренутно налази на четвртом мјесту јапанских аниме филмова с највећом зарадом, иза филмова “Demon Slayer the Movie: Mugen Train”, “Spirited Away” и “Your Name”.

Шинкаји је један од јапанских режисера млађе генерације, којег су многи често називали и новим Мијазакијем, а међу његовим ранијим филмовима издвајају се “Гласови далеких звијезда”, “Иза облака, обећано мјесто”, “Пет центиметара у секунди” и други.

Према тренутним рецензијама и критикама, 96 одсто критика на сајту “Ротен томејтос” су позитивне.

Критичарка Удита Јунхувала, у критици за портал “skrol.in”, написала је да је ово меланхолична и дирљива прича о губитку и исцјељењу.

- Понекад је ово и филм о путовању, од Кјушуа до Ехиме, Кјота до Токија те на крају до Тохокуа. На том путу Сузуме (којој глас позајмљује Нанока Хара) и Соута (којем глас даје Хокуто Матсумара) заустављају се поред заборављених градова и рушевина мјеста која су некад била испуњена смијехом и весељем дјеце и породица - биљежи ауторка.

Према подацима “Метакритика”, филм има пролазну оцјену 76/100 те углавном добре критике и рецензије.

- “Сузуме” је прича која показује одрастање у  Јапану чија будућност је неизвјесна - биљежи критичарка Алисон Вилмор, док је критичар Ричард Ејзенбајс похвалио причу, ликове, анимацију и музику, а као замјерку навео сличност с филмовима ““Your Name” и “Weathering with You”.

Музика

Рок бенд “Радвимпс” и композитор Казума Јиноучи радили су музику за филм “Сузуме”. Албум је објављен у новембру прошле године и на њему се налази 29 нумера. Бенд “Радвимпс” раније је радио и музику за филмове “Your Name” и “Weathering with You”.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана