Заштита малишана

 Маријана Миљић Бјеловук
Заштита малишана

На домаће тржиште стиже све оно што ниједна друга земља не жели да приушти својим грађанима. Таква пракса траје годинама и не прима други смјер ни након бројних апела да су потребне строже контроле и да је једном за свагда треба спустити рампу за тај отпад.

Поред тога што годинама једемо производе сумњивог поријекла који из увоза завршавају на домаћој трпези, све чешће у руке малишана стављамо опасне и отровне играчке, које ниједна земља не жели да увезе.

Очигледно да све оно што нико не жели тржиште БиХ прима у пуном капацитету. А надлежни у БиХ једино што раде је да информишу грађане о томе да су играчке опасне. Од кога је, народ ће рећи, много је.

БиХ има Агенцију за надзор над тржиштем БиХ, чији се пуни капацитет испољава у томе што обавјештава грађане да су своје малишане обрадовали отровним и опасним разним играчкама. Тако су ове године обавијестили јавност да су у продавницама опасне лутке, али и дјечији пиштољи. Такође су информисали родитеље да су вјероватно већ на цуцле својих беба прикачили опасне силиконске ланчиће, али и да су их на спавање у креветац смјестили са опасном оградицом.

Дакле, информисали су грађане да су на тржишту опасне играчке. До тада је много родитеља већ са тим истим играчкама обрадовало дјецу, јер нису знали да су оне опасне и да њима могу угрозити дјечије здравље.

Играчке које завршавају у рукама наших малишана не гарантују безбрижно и сигурно дјетињство. Јер опасност вреба из свега што купимо да их обрадујемо. Већина лутака, аутића, камиона и звечки распадне се и прије него што их родитељи предају малишанима. Појединих је вијек дужи па се распадну у игри, због чега постоји опасност да поједини дијелови тих аутића, авиона, камиона заврше у дјечијим устима.

Због свега тога родитељи када купе играчке малишанима у продавницама у БиХ морају 24 сата да надгледају и контролишу њихову игру, јер са оним што им је у рукама и са чим се занимају могу да се посијеку, опеку, али и оштете вид. Очигледно је да су играчке које завршавају код малишана у БиХ далеко од безбједних и једино мјесто гдје треба да заврше је канта за смеће.

Због свега тога потрошачи позивају на потписивање петиције за забрану увоза таквих играчака, јер је исувише касно за предузимањем било каквих мјера и информисањем родитеља када тај отпад заврши у продавницама широм БиХ. Очекивања да ћемо када је ријеч о томе било шта урадити равна су нули, јер је и више него очигледно да ће домаће тржиште остати канта за отпад.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Фарса
Фарса
Шест минута
Шест минута
Биједне плате
Биједне плате
Рекордери
Рекордери
Сипај за цвају
Сипај за цвају
Зуканове шале
Зуканове шале
“Дођи јуче”
“Дођи јуче”
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана