Вријеме опозива

Ведрана Кулага Симић
Вријеме опозива

На локалним политичких сценама у Републици Српској, поготово тамо гдје је градоначелник, односно начелник из једне, а скупштинска већина из сасвим друге опције, постоје истовремено и јаз и жеља да се ствари преокрену да би власт, такорећи, била у истим рукама.

Таква ситуација је била, а по свему судећи, и остаће у Бијељини. Наиме, у том граду се о опозиву градоначелника Љубише Петровића, кадру СДС-а, прича откако је однио побједу на редовним локалним изборима 2020. године, али је већина у бијељинском парламенту, предвођена СНСД-ом, тек почетком ове скупила снаге и посегнула за механизмом који се зове референдум, односно опозив.

Уз СНСД, а против Петровића, стале су готово све странке, осим ПДП-а, те је тако, толико најављивани, референдум и спроведен у недјељу. Бирачи су се, иако у не тако завидном броју, прошетали до својих бирачких мјеста и рекли истовремено шта мисле о захтјеву странака окупљених око СНСД-а те о раду Петровића као првог човјека тог семберског града.

А већина, и то добра већина, је, одлучујући се за опцију “против опозива”, дала на знање да он, по мишљењу суграђана, добро ради свој посао и да треба да и остане на тој позицији редовно до наредних локалних избора 2024.

И шта сада? На потезу су републичке институције - почевши од Републичке изборне комисије, преко Владе до Народне скупштине Републике Српске, јер оне треба да дају усвоје потребне закључке те Бијељинцима кажу да ли ће још једном на биралишта прије 2024. или ће ипак сачекати тај ред.

Како год да буде завршена ова политичка сага у Бијељини, а потребно је да се сви држе закона, град не смије да трпи.

Политичке снаге су одмјерене. СДС-у ће то сигурно дати нови вјетар у леђа пред нову провјеру код бирача, а СНСД поново натјерати да преиспита стање у својим редовима и стварну подршку на коалиционим адресама.

Бирачи су рекли шта мисле и јасно је да ова семберска политичка битка неће лако бити заустављена, поготово ако се има у виду да су редовни локални избори веома близу, али то не смије, у негативном контексту, да се одрази на град и његово функционисање.

Напротив, право је вријеме да и једна и друга страна покажу да су заправо на истој позицији када је у питању борба за боље сутра свих њихових суграђана па нека бољи побиједи и наредни пут.

У ово данашње вријеме нема мјеста за сујету. И једне и друге је бирао народ и дао им мандат у руке да раде за њих, њихову дјецу и унучад.

Институције на републичком нивоу добро знају шта им је чинити у данима који су пред нама. Исто тако градоначелник Бијељине и сви који имају своје мјесто у локалном парламенту морају да раде искључиво у интересу оних који су их бирали и којима, на крају крајева, и одговарају на вријеме или мало прије.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана