Ваздух трепти, као да небо гори

Вељко Зељковић
Ваздух трепти, као да небо гори

У филму “Валтер брани Сарајево” много је култних реченица и дијалога, а један од ванвременских, којим би се можда најбоље могла описати тренутна економска и финансијска ситуација у свијету, али и будућност, јесте: “Ваздух трепти, као да небо гори. Спрема се олуја”.

Иако многи европски званичници из ЕЦБ-а, ММФ-а и Европске уније посљедњих неколико седмица готово славодобитно истичу како инфлација успорава, има и оних који упозоравају да се ради само о затишју, предаху пред буру, велику економску и финансијску кризу гору и од оне 2008. Указују како сви економски показатељи и трендови ипак доводе до закључка да је Европа далеко не само од краја већ и пика инфлације. И истина, када сагледамо све, реално, не узимајући у обзир популизам политичара и оних који су се ставили у њихову службу, такав један сценарио је више него очигледан, поготово јер се рату у Украјини не назире крај.

Европљани, који су прије неколико мјесеци своје грађане упозоравали на један катаклизмичан енергетски сценарио, за сада су, како ствари стоје, избјегли “блекауте” због благе зиме, али је велико питање шта ће бити наредне.

Као друго, ригорозним монетарним мјерама које централне банке спроводе како би сузбиле инфлацију дизањем каматних стопа, лијече један, али и праве други проблем, јер се прави вјештачка рецесија. Такође, утисак је да само уџбеничко подизање каматних стопа неће моћи сузбити ову инфлацију, јер су узроци много дубљи и комплекснији.

Поред тога, полако али сигурно на наплату долази и прекомјерно штампање новца током пандемије, али и бумеранг ефекат санкција Русији. Ако анализирамо структуру инфлације, може се видјети да су њени највећи покретачи енергенти и храна. Цијена енергената сигурно се неће још дуго вратити на пријератни ниво, али се и нови раст цијена хране може очекивати због изузетно високих улазних трошкова. За разлику од прољетње, цијена прошлогодишње јесење сјетве у просјеку је била виша за три до четири пута. Све то ће убрзо доћи на наплату.

Иако се европски званичници хвале да су се наводно ослободили зависности од руске нафте и гаса, истина је сасвим другачија. Не купују директно од Москве, већ преко посредника, плаћајући далеко више цијене.

Када подвучемо црту, ова година не изгледа нимало обећавајуће. Многе фабрике ће бити затворене, доћи ће до раста незапослености и социјалних немира. А у ком правцу иде свијет, најбоље илуструје и податак да је током посљедње двије године готово удуплано богатство један одсто најмоћнијих људи на овој планети. У исто вријеме, дошло је до раста екстремног сиромаштва. 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Фарса
Фарса
Шест минута
Шест минута
Биједне плате
Биједне плате
Рекордери
Рекордери
Сипај за цвају
Сипај за цвају
Зуканове шале
Зуканове шале
“Дођи јуче”
“Дођи јуче”
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана