Вандализам

Милош Васиљевић
Вандализам

Умјесто да нас разлике чине јачима и да будемо, у земљи каква је, једни другим подршка, на сваком ћошку свједоци смо супротног, а посљедњи у низу вандалских чинова био је склониште за псе код споменика у Гаравицама.

Касније је оно уклоњено, али какве поруке шаљемо, а Срби као по правилу извлаче дебљи крај, а одговорних нема ни на видику.

Умјесто да мјесто гдје је више до 12.000 Срба страдало буде поштовано од свих нација и народа дешава се сушта супротност.

Стећци, споменици, православна гробља у Федерацији БиХ већ деценијама се налазе на мети вандала па им и сметају невино побијени људи из Другог свјетског рата. И нису ово једини проблеми с којим се суочава српско живље у ФБиХ. Напротив, тешко наши људи у тим подручјима, гдје су сведени на статистичку грешку, долазе до било каквих запослења па се баве искључиво сточарством и земљорадњом.

Бихаћ је посљедњи у низу гдје је импровизовано склониште за псе имало примат у односу на људе, како се год звали и коме Богу молили ту су сахрањени и морају бити поштовани. Много је испада за које нико и не одговара.

Уз то доносе се и закони којима се Србима отима имовина.

Чему да се надају повратници у Зеници, Чапљини или Бихаћу, каква је њихова свакодневица. Подсјећања ради, Саборна црква у Мостару, као један од симбола града на Неретви сметала је вандалима па су ти исти угасили свјетла и настао је мрак.

Имају ли наши људи спокој на овоземаљском, ако дирају и гробове давно настрадалих. Вандализам је досегао свој врхунац, а по гробовима предака налази се смеће и животиње, живе и угинуле.

Хоће ли ово пробудити свијест и код локалних властодржаца који морају повести рачуна о оваквим испадима.  Година коју прате инциденти, гдје су учествовали и дјеца на једном турниру у Сарајеву, кад су клинци пјевали “Убиј Србина” добија из дана у дан свој наставак. Слично је било и с одбојкашицом и сада већ бившом репрезентативком БиХ Иваном Радовић која је кажњена због објаве на друштвеним мрежама. Очигледно је да је ово земља надређених и подређених, гдје су Срби увијек ови други.

Проблем је што не постоје исти аршини и што се српски народ третира као народ другог реда. О овим темама потребно је разговарати на свим нивоима, у нади да ће се вандалима стати у крај.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Опстанак
Опстанак
Фарса
Фарса
Шест минута
Шест минута
Биједне плате
Биједне плате
Рекордери
Рекордери
Сипај за цвају
Сипај за цвају
Зуканове шале
Зуканове шале
“Дођи јуче”
“Дођи јуче”
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана