Узалудна упозорења

Ведрана Кулага Симић
Узалудна упозорења

Ревизорске службе у БиХ годинама, изгледа, узалуд троше вријеме, папир и новац јер су ријетке институције које озбиљно схватају њихове препоруке и упозорења с циљем побољшања финансијске дисциплине на тим адресама.

Канцеларија за ревизију институција БиХ објавила је резултате анализа за све институције на заједничком нивоу власти, а којих је више од 70. Готово да нема адресе на којој нису утврђене одређене мањкавости и игнорисање закона.

Махом се најмање пажње, као и ранијих година, што је посебно поражавајуће, поклања поштовању правила која важе приликом запошљавања и узимања новца из заједничке касе. Ипак, најгоре од свега је што за поједина правила не маре најодговорнији у тим институцијама па и не треба да чуди када такве и сличне грешке у корацима направе они испод њих.

Класичан примјер јавашлука је уписан покрај имена актуелне министарке иностраних послова. Бисера Турковић је, наиме, како пише у ревизорском извјештају тог министарства који је објавила ревизија, немилице “пеглала” бизнис картицу. Потрошила готово дупло више од дозвољеног лимита.

Да ствар буде гора по све, и ревизори су навели да, иако постоји опција да се у случају прекорачења лимита разлика намири са рачуна оних који су је и направили, то једноставно није пракса.

И шта то показује? Показује да су бахатост и неодговорност високо на свим љествицама када је ријеч о институцијама на заједничком нивоу власти. И то, што је најгоре, нису показали само посљедњи извјештаји у којима је дат пресјек стања у 2021. години. Такву слику гледамо готово сваког љета када на видјело Канцеларија за ревизију институција БиХ избацује ове извјештаје у којима даје стручну оцјену степена поштовања финансијске дисциплине и усклађености пословања са правилима која су усвојили надлежни.

Стотине милиона марака на годишњем нивоу “прогутају” министарства те агенције, канцеларије, дирекције, институти и друге силне институције на нивоу БиХ. Спорних рачуна има у недоглед, али сви све правдају без бојазни да ће сносити било какве санкције због непоштовања закона и прописа јер им се тако може.

Иако парламентарне комисије, па чак и Савјет министара, годишње барем једном наводно детаљно прегледају гдје гријеше њихови сарадници, ни то не оставља неки видљивији траг. Институције, односно запослени у њима углавном немају жељу да поправе оцјене, али ни ревизија, по свему судећи, нема снаге да некој од њих додијели негативно мишљење већ се и даље, и то годинама, одлучује за “мишљење с резервом”.

Грешака има на обје стране, али је чињеница да ревизорске извјештаје мало ко схвата озбиљно и да јавашлук годинама пролази без икаквих санкција, а то иде само наруку онима који луксузно и без гриже савјести живе на грбачи грађана који све мање успијевају да споје почетак и крај мјесеца.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Прекобројни
Прекобројни
Голи опстанак
Голи опстанак
Кости
Кости
Онлајн насиље
Онлајн насиље
Сифетов мени
Сифетов мени
Мрак филм
Мрак филм
Пусти сан
Пусти сан
(Не)рад
(Не)рад
Ухљебљавање
Ухљебљавање
Лавиринт
Лавиринт
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана