Ухљебљавање

Маријана Миљић Бјеловук
Ухљебљавање

Институције Српске наставиле су, упркос свим апелима привредне заједнице и међународних актера, са ухљебљавањем.

Нових запошљавања свакодневно имамо иако је надлежнима у више наврата савјетовано да ту праксу обуставе. Не само да нису обуставили већ су додали гас. У пету брзину убацују обично сваке двије године, пред изборе, када се запошљавају партијски, родбински и ко зна који све чланови. Тада посао добијају и не тако цијењени кадрови који за ту услугу стављају “икс” покрај имена која су спона до сигурног посла.

И у оној уобичајеној ситуацији када нема предизборне халабуке дијељење радних мјеста у домаћим институцијама не стаје, већ иде само нешто споријим темпом. Нико не иде у рикверц. Чак се и оснивају нове институције, службе и агенције и ко зна какве све куће у којима се већ унапријед зна ко ће добити посао.

Да је тако показује и податак да је за пет година државни сектор, у којем има вишка радника, упослио ни мање ни више него 6.000 лица. Та бројка је сигурно увећана посљедњих мјесеци, јер је мање од три седмице остало до избора. А посао у јавном сектору значи и сигуран глас. Никога не брине колику корист Српска добија од свих тих силних чиновника. Када би се урадила права ревизија постојања тих бројних институција, агенција и служби и више него је јасно да би дошли до податка да већина ничему и никоме не служи, осим за ухљебљавање страначких кадрова.

Тако већ годинама и настављамо у том правцу. Нико не мијења смјер. Са друге стране, реални сектор препуштен је сам себи. Не само да надлежни не брину о привреди већ са неким одлукама гурају је даље у провалију. Намећу им повећање плате, минималца, јер тиме добијају и више новца у буџет по основу доприноса. Зашто нису наредили повећање исте те плате, а задржали доприносе? Одговор је и више него јасан, онда би остали без новца за сва та силна запошљавања.

Поражавајуће је да тај исти реални сектор посеже за увозом радне снаге из иностранства. Зашто лезилебовиће из државне управе нико не запошљава тамо гдје је потребна радна снага, у привреди? Можда због тога  што се тамо ради и мукотрпно зарађује плата, а страначки поданици нису научили на то.

Плата у јавном сектору повећана је ове године, можда идуће неће, али велике су шансе да скочи оне 2024. године, када имамо нове изборе. Нема сумње да ћемо и тада добити нови батаљон чиновника, али и покоју нову јавну институцију, која по устаљеној пракси неће служити ничему, осим за запошљавање.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Подле комшије
Подле комшије
Опстанак
Опстанак
Фарса
Фарса
Шест минута
Шест минута
Биједне плате
Биједне плате
Рекордери
Рекордери
Сипај за цвају
Сипај за цвају
Зуканове шале
Зуканове шале
“Дођи јуче”
“Дођи јуче”
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана