Сифетов мени

Маријана Миљић Бјеловук
Сифетов мени

У вријеме опште кризе, када скоро сваки становник ове напаћене земље купује на грам и комад, надлежни у БиХ не либе се да повећају издвајања за гозбу. Не одричу се разноврсног менија. За то мора да се има, јер на то навикло. Гозба, подразумијева се, мора бити разноврсна. Наравно, све то прати добро пићенце, за здравицу, до неког новог ручка или вечере.

Доказ за то је и министар одбране БиХ Сифет Поџић који је у овој кризи одлучио да мијења правилник о репрезентацији у том министарству. Наравно, измјене иду у правцу већег издвајања за ручак и вечеру. Прате инфлацију. Кажу, морају, јер је све поскупјело.

У складу с том инфлацијом можда ће повећати и обим стола око којег сједе, у рјеђим случајевима и стоје, а на којем морају да се нађу разни кулинарски специјалитети и друге ђаконије. Срамота би било, изгледа, не почастити званице. Због тога иде све по реду, како се и навикло. Од предјела, до главног јела, па десерта. Све то прате, наравно, разна безалкохолна и она алкохолна пића, да се залије и наздрави.

И док они уз широк осмијех на лицу дижу чаше за неке пропале пројекте, те најаву неких нових, који ће исто тако завршити, војницима Оружаних снага БиХ за оброк се већ годинама сервира паштета и шнита хљеба. Код њих нема промјене менија, јер навикли су на конзерве, као и остали грађани ове сиромашне земље. Навикли су чак и на то да им се сервирају конзерве са истеклим роком, а и свједоци смо да се дешавало да је у појединим конзервама подваљена свињетина умјесто јунетине. Жалосно да не може бити жалосније.

Све то говори да министри, они изнад њих, али и нешто мање рангирани остале грађане посматрају као нижу класу. Њима дају отпад, а себе часте, наравно парама грађана, кавијаром и осталим кулинарским специјалитетима и ко зна каквим све десертима и воћем. Требало би бар један дан себе да почасте оним што дају грађанима, па да виде како се живи на конзерви, кифли и куповини на грам и килограм. Али од тога нема ништа.

Због тога никога не би изненадило да за менијем Сифета Поџића не посегну и сви остали министри и руководиоци надлежних институција па да повећају издвајања за гозбу. Навикли су на изобиље и од њега не одустају ни у највећим кризама. Ту гозбу грађани, нажалост, могу видјети само на столу око којег је окупљена политичка елита БиХ, док земља коју воде тоне све ниже.

Нико није изненађен ни увријеђен што Сифет Поџић жели разноврсни мени, јер је све извјесније да ће га жељети и остали. Подразумијева се, уз виски с ледом. А војници и грађани, они који су остали, мада ће се тај број стално смањивати, наставиће да преживљавају куповином на грам и комад, уз млаку воду.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Фарса
Фарса
Шест минута
Шест минута
Биједне плате
Биједне плате
Рекордери
Рекордери
Сипај за цвају
Сипај за цвају
Зуканове шале
Зуканове шале
“Дођи јуче”
“Дођи јуче”
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана