Реис и кардинал

Жељка Домазет
Реис и кардинал

Сви релевантни фактори у БиХ који држе до њеног дигнитета у више наврата су упозорили на опасност која у БиХ вреба од радикалног ислама утјеловљеног у вехабијским групама којих у овој земљи има превише и које се рапидно умножавају. На ту опасност су упозорили и политичари и вјерски великодостојници и академска заједница, једном ријечју сви они који знају какву традицију имају овдашњи муслимани и колико се вехабијски радикални ислам разликује од ње.

На опасност од радикалног ислама отјеловљеног у вехабијама упозоравали су и међународни званичници, а они који представљају дипломатију најјаче силе свијета искусили су "демократију вехабија" и у нападу на Aмбасаду СAД у БиХ.

Упозорења не би требало да представљају нешто чудно јер она треба да буду што гласнија, но чудно је што се послије тих реакција или јавно или којекаквим саопштењима редовно оглашава реис Исламске заједнице Мустафа Церић који у сваком упозорењу од радикалног исламизма не види ништа друго до исламофобију. Исламофобима је не тако давно назвао готово све политичаре из Републике Српске, а недавно је слично етикетирао и кардинала Винка Пуљића.

Реису је тако засметала и кардиналова констатација да искуства најбоље свједоче да вехабије нису безопасне. Бар је Пуљић познат да у свакој прилици добро извага сваку своју изјаву, па је тиме Церићева реакција била непотребнија.

Иако смо годинама свједоци чињенице да радикални ислам представља опасност и да се свако мало деси понеки терористички напад иза кога стоје вехабије, никада Церић није јавно осудио вехабије и вехабизам мада би по неком људском реду управо он требало први да реагује. Церић би такође требао и морао као духовни пастир муслимана да реагује на дискриминацију која је очигледна свуда гдје су Хрвати католици и Срби православци мањина.

То њега очигледно не брине па сву своју енергију троши на лијепљење етикета исламофобије на леђа свакога ко се дрзне да проговори о вехабијама. Aко су Церићу вехабије и радикални исламисти ближи од хришћана који вијековима живе на овим просторима, онда је његово окретање очију од проблема који виде сви сем њега, гурање БиХ у бездан у који је вехабијски радикални ислам гура заједно са реисом.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Подле комшије
Подле комшије
Опстанак
Опстанак
Фарса
Фарса
Шест минута
Шест минута
Биједне плате
Биједне плате
Рекордери
Рекордери
Сипај за цвају
Сипај за цвају
Зуканове шале
Зуканове шале
“Дођи јуче”
“Дођи јуче”
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана