Разум или тољага

 Вељко Зељковић
Разум или тољага

Четврти свјетски рат ће се водити тољагама. Упозорио је на ово својевремено Алберт Ајнштан. Њемачки филозоф Лудвиг Фојербах је једном приликом истакао да је оне који немају разума лако завести, заслијепити и употријебити као средство. Ове двије реченице вјероватно најбоље илуструју и стање у вези са Украјином.

Иако постоје назнаке да се иза затворених врата воде преговори како да се оконча рат у Украјини, нажалост и даље постоје снаге које то “минирају”. Желе Русију понизити и бацити на кољена по сваку цијену, иако разум говори да то не треба чинити, јер би се свијет могао наћи у неком новом каменом добу. И случај Пољске, када су у погранично подручје ове земље пали остаци ракете, најбоље илуструје колико је разум постао имагинарна категорија. Не чекајући резултате истраге, многи су одмах скочили да за то оптуже Москву, да би у ову ратну игру увукли НАТО. Интересантно, али овај инцидент десио се након самита Г20, на којем је учешће узео и Зеленски, који је на крају свог обраћања поручио да од западних савезника очекује да учине исто као и 6. јуна 1944, када је покренута војна акција “Дан Д”. Није тајна да поједине земље на све начине покушавају да направе било какав алиби за војну или “хуманитарну” интервенцију у Украјини, што би сигурно водило или ка нуклеарном обрачуну или распаду ове земље и прављењу неког новог “зида” на ријеци Дњепар. У томе је најгласнија Пољска, ново америчко чедо, која један такав сценарио прижељкује, због својих територијалних претензија.

Што се тиче Русије, и збрке у вези са повлачењем из Херсона и неких других градова, очигледно је да се ради о тактичком потезу. Утврђују се зимске линије разграничења и вјероватно чека прољеће за нову офанзиву или економски, војни и финансијски слом Украјине, којој је сваким даном потребно све више оружја и новца од западних ментора и “донатора”.

Нажалост, овај рат одавно је прешао украјинске границе. Видјело се то и на примјеру Њемачке, али и Турске, која је и поред свих притисака показала разум. Због излажења из утврђене матрице понашања овим земљама послато је отворено и јасно упозорење. Оно се у случају Њемачке огледало у минирању гасовода. Онда је на ред дошла Турска и бомбашки напад у Истанбулу. За разлику од Берлина, Анкара је одмах упрла прст у Вашингтон. Нису заборавили на покушај војног пуча у којем је Пентагон био дубоко упетљан, јер Вашингтону није одговарао “непослушни” Ердоган. Не одговара им ни сада, јер он склапа нове енергетске аранжмане са Москвом па самим тим и руши планове да се од Европе направи америчка и британска колонија. Да ли ће разум превладати или ћемо доћи у фазу тољага?

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Опстанак
Опстанак
Фарса
Фарса
Шест минута
Шест минута
Биједне плате
Биједне плате
Рекордери
Рекордери
Сипај за цвају
Сипај за цвају
Зуканове шале
Зуканове шале
“Дођи јуче”
“Дођи јуче”
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана