Раскрстиле са ципелама

Милијана Латиновић

Одлив радне снаге са домаћег тржишта, који је протеклих година задавао главобољу послодавцима у Српској, тема је број један и на измаку ове године.

Мушка радна снага одавно већ одлази трбухом за крухом на вишеструко плаћенија радна мјеста у иностранству.

И док су раније одлазили искључиво они да би зарадили који динар више те супрузи и дјеци обезбиједили бољи живот и сигурнију будућност, сада кофере увелико пакују цијеле породице које не намјеравају да се врате.

Овај проблем је највише уздрмао обућарску индустрију у РС, гдје су жене доминантна радна снага.

И њима је, чини се, дозлогрдило да раде за минималне плате, па су многе ових дана раскрстиле заувијек са ципелама. Приморане су да напуштају погоне, јер послодавци нису повећали плате, барем не у оној мјери колико је довољно за достојан живот. А мала плата је и више него довољан разлог за одлазак преко границе.

Губитак радне снаге, која је некада била највећи адут Српске за привлачење страних инвеститора, уздрмао је послодавце који страхују да ће због свега што се дешава на рачунима збрајати само минусе.

И тек сада када су видјели да предузећа остају празна и да ће се за годину или двије, ако се овако настави, само паучина хватати на машинама, поједини послодавци су почели да се хватају у коштац са овим проблемом. Наговјештавају да траже могућности да повећају плате радницима у обућарским халама за стотину или двије марака. Свјесни да је сат већ увелико откуцао пет до дванаест спасавају што се спасти може, а о свему томе требало је мислити много, много раније и предузети конкретне мјере. Тражење рјешења на бројним састанцима и округлим столовима свело се углавном на празну причу.

Додуше, власт јесте смањила намете, а плате су порасле протеклих мјесеци за 30 до 50 марака. То јесте корак напријед, али још недовољно велики да заустави одлазак радника.

Потребно је да Влада РС и привредници много снажније уђу у битку чији ће исход бити развијенија привреда и предузећа пуна задовољних радника на чије ће рачуне сваког мјесеца лећи плата од које може да се живи, а не само преживљава.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана