Рад на црно на стуб срама

Свјетлана Ђуричић

Министар рада и борачко-инвалидске заштите Српске Миленко Савановић најавио је ових дана да ће бити објављен списак послодаваца код којих је инспекција затекла раднике на црно. Ово би могао бити одличан потез, нарочито у свјетлу недавних трагичних догађаја када су у посљедњем мјесецу на градилиштима у Бањалуци живот изгубила четири радника, а међу њима је било и непријављених. Од контролних органа ће се, каже Савановић, захтијевати бескомпромисност, а повлашћених неће бити. Осим тога, како је рекао, биће пооштрене и казне за несавјесне послодавце.

 

Нема везе ни то што се овог потеза није досјетио први. Министарство за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Србије још прије неколико дана објавило је списак са именима послодаваца код којих су затечени радници “без папира”. Ова листа показала је страшну слику. Не само да на београдским градилиштима раде десетине радника на црно, него и међу послодавцима има субјеката који нису регистровани у Агенцији за привредне регистре.

Најаву објављивања црног списка послодаваца, очекивано, подржао је синдикат. Прва синдикалка Српске Ранка Мишић присјетила се акције од прије неколико година у којој су инспектори периодично објављивали податке у којим фирмама су нашли непријављене раднике. Како је акција одмицала, каже Мишићева, интересовање је опадало, те се акција на крају потпуно угасила. Поред тога, чују се и скептични гласови који не вјерују да ће нови списак нешто битно промијенити. Онима који свјесно крше прописе, краду од радника и државе, образ се свакако не може зацрвењети. Јер га ни немају.

Ипак, стављање лоших послодаваца на “стуб срама” не треба олако одбацити, јер би то могао бити начин да се побољша положај радника и попуни јавна каса. Потребно је да у ту борбу за права радника буду укључене све институције и субјекти. Сасвим је сигурно и да ће та борба бити дуготрајна, да ће подразумијевати обрачунавање са корумпираним инспекторима, лијеним службеницима и спорим процедурама. Рад на црно није немогуће искоријенити. Потребна је само добра воља и предан рад. Наравно, под условом да најављене црне листе не остану само дио списка лијепих жеља. +++

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана