Прво избори, па све остало

Маријана Миљић Бјеловук
Прво избори, па све остало

Нерада у домаћим нам институцијама имамо на извоз. Посебно до изражаја долази у изборној кампањи када су све остале обавезе изабраних нам функционера гурнуте у ћошак, а све снаге усмјерене на освајање већ освојене фотеље.

Да су тако били ажурни по питању рада и доношења важних одлука можда би била и тачна тврдња појединаца да нам је дивно и бајно, а сви знамо да смо миљама далеко од тога. 

Министри, њихови замјеници, парламентарци, доктори, али и  сви остали који су претходне четири године лежерно сједили у кожним фотељама, не марећи за проблеме становништва, ових дана убацили су, што би наш народ рекао, у пету брзину. Али не по питању свога рада у институцијама, већ по улицама, насељима, наступима у емисијама и ко зна каквим све још догађајима, обећавајући оно што су и прије четири године.

Ходници у институцијама, како оним на нивоу БиХ тако и у ентитетима, од 2. септембра понајвише личе на сцене из хорор филмова. Грађани који су због обавеза приморани да посјете канцеларије надлежних тешко ће том приликом добити одговор на било које питање. (Мада су и до сада тешко долазили до било какве услуге из силних нам институција). Нема сумње и да ће око институција наћи летке на којима је јасно наглашено да ће нам бити боље, или ће им пак исти папирић дати они ријетки које затекну на радном мјесту.

Због тога се отказују и сједнице Савјета министара, већ други пут за редом, иако улазимо у другу седмицу ове ујдурме. Министри, парламентарци и сви остали искачу на сваком ћошку, вребају да поново обрлате грађане како ће им бити боље, само их нема тамо гдје би требало, на радном мјесту.   

Највећи број њих ради супротно од онога што тренутно прича, јер да им је стало до грађана били би на радном мјесту, а не би говорили оно што и сваке двије године пред изборе.

О траљавости рада изабраних функционера и немарности за грађане најбоље свједоче помпезно најављивани закони о укидању акциза на гориво и смањењу ПДВ-а на основне животне намирнице, који су се шест мјесеци вукли по ладицама парламентарних институција и на крају нису усвојени. Сви су изгледи и да неће, јер сједница у Парламенту БиХ нема. Ти акти, по свему судећи, остају у насљеђе новој власти, која ће, вјероватно, као и ова сада наставити по старом.

И више је него очигледно да код нас годинама нема жеље за мијењање навика изабраних нам функционера. Важни су само они и њихова примања. Акти који то регулишу, експресно се усвајају, нема одгађања сједница и сви су сагласни да им треба више и више. Да смо иоле уређена земља, истим тим не би требало дати ни минималац, јер је очигледно да не раде свој посао.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Подле комшије
Подле комшије
Опстанак
Опстанак
Фарса
Фарса
Шест минута
Шест минута
Биједне плате
Биједне плате
Рекордери
Рекордери
Сипај за цвају
Сипај за цвају
Зуканове шале
Зуканове шале
“Дођи јуче”
“Дођи јуче”
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана