Пријетња за здравље

Дарко Момић

Политика је дубоко умијешала прсте у спорт када је први спортиста плаћен милион долара, а пошто се данашњи трансфери мјере стотинама милиона, онда је јасно до које мјере је политика уплела своје прсте у оно што би по дефиницији требало да буде забава такмичарског карактера.

Случај Ђоковић то је само избацио на површину и потпуно оголио, јер одлука аустралијских власти да најбољем тенисеру свијета ускрати право да брани титулу шампиона Аустралија опена нема никакве везе са оним што су послије скоро петнаестодневне фарсе навели као разлоге за ускраћивање визе. Најпростије питање које се напросто намеће након тврдњи да је Ђоковић “пријетња за здравље” јесте како здрав човјек може да буде пријетња за здравље. Пошто не постоји смислен одговор, јасно је да образложење као аргумент баш и “не пије воде”.

Када је у питању тврдња аустралијског министра за миграције коју је на крају уважио и Федерални суд да је Ђоковић “опасан по опште добро, јер би могао да изазове јачање активности антиваксерских група”, ту ствар није баш тако једноставна, али није ни превише компликована и своди се опет на то да је политички мотивисана.

Да подсјетимо Новак Ђоковић никада није јавно говорио о свом вакциналном статусу, али није вакцинисан, док у Аустралији владају ригорозна правила када је то у питању и од обавезне вакцин(ациј)е могу бити ослобођени само они који за то приложе медицинску документацију, из које се види да су прележали “ковид-19” или да због других здравствених разлога не смију да приме вакцину. Ђоковић је послао медицинску документацију и на основу ње добио визу, при чему је значајно напоменути да је медицинска документација под шифром и да они који је прегледају доносе одлуку да ли ће на основу ње одобрити издавање визе, не знајући о коме се ради. Дакле, аустралијске власти су Ђоковићу одобриле визу, не знајући да је ријеч о најбољем тенисеру свијета, да би му по доласку на аеродром у Мелбурну укинули визу и започели фарсу слањем најбољег тенисера свијета у имиграциони притвор. Ђоковићеви адвокати су се жалили и први преокрет је направио судија суда државе Викторије Ентони Кели поништавајући ту одлуку. Док су се Ђоковићеви фанови и сви честити људи и љубитељи тениса радовали, надлежни аустралијски министар за миграције одлучио је да поново поништи визу и предмет је опет завршио на суду, а судија Кели је случај прослиједио на вишу инстанцу пред Федерални суд, који је јуче ујутро одбацио жалбу и на могућност да Ђоковић брани титулу и по десети пут освоји први грен слем у сезони - ставио тачку.

Истога дана у земљи кенгура забиљежено је 100.000 новозаражених од вируса корона. А избори су у мају. О Аустралија опену и спорту - толико, хвала.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана