Пољопривредници гледају у небо

Милош Васиљевић
Пољопривредници гледају у небо

Након благе зиме и прољећа који су ишли наруку пољопривредницима у Српској, јер није било мраза, поплаве су нанијеле немјерљиве штете посебно у сјеверозападном дијелу те поништиле скоро све што су вриједни домаћини мукотрпно радили.

Обилне падавине и поплаве оставиле су иза себе пустош, велику бригу и неизвјесност јер сјетва прољетних култура није ни завршена. Иако се ситуација полако враћа у нормалу, машине најмање десет дана неће моћи ући у њиве због огромне количине воде.

Оно што је већ сада извјесно јесте то да ће ово бити тешка година за пољопривреднике јер посијане културе вапе за већим бројем сунчаних дана. 

Вриједни људи, који са својих десет прстију прехрањују породице, често гледају у небо јер од тога добрим дијелом и зависе.

Принос кукуруза, пшенице и соје сигурно ће подбацити, а оно што је извјесно је и могућност појаве болести на засијаној пшеници, што се често дешава након прекомјерних падавина.

Ништа боље нису прошли ни воћари. Наиме, све осим јабуке подбациће најмање упола. Лани је крушка подбацила, а то ће се сада је већ извјесно десити и ове године.

Слично је и са шљивом које готово сигурно ове године нигдје неће бити. Невоље нису заобишле ни оне који у својим воћњацима имају засаде трешње, која је попуцала јер и важи за једну од најосјетљивијих култура.

Јабука која је најиздржљивија успјела је да преброди и ове временске неприлике па у случају да се не деси нешто слично наредних мјесеци воћари своју шансу и излаз из великог проблема виде управо у добром приносу овог воћа. Сви спас траже у сунцу, а највише повртари, како за поврће које је већ на њиви, тако и оно што и даље чека у пластеницима.

Нема свјетлости, сунца и фотосинтезе тако да све пропада, а извјесно је да ћемо на плодове поврћа ове године морати чекати знатно дуже.

Да ли ће цијене бити више рано је говорити, а оно што је сигурно јесте то да све пољопривредне гране требају помоћ државе, како би пребродили кризу и спасили производњу, али и задржали раднике.

Још једном је потврђено да је пољопривреда фабрика на отвореном која много зависи од временских прилика, које домаћинима у Српској ове године очигледно нису наклоњене.

Ипак, сви они се, а и ми с њима, још надамо да сав труд, залагање, али и новац нису отишли низ воду, јер опет ће наш сељак засукати рукаве, обути чизме и загазити у њиву да спасава што се спасити да, да се бори да прехрани породицу и заради који динар.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Подле комшије
Подле комшије
Опстанак
Опстанак
Фарса
Фарса
Шест минута
Шест минута
Биједне плате
Биједне плате
Рекордери
Рекордери
Сипај за цвају
Сипај за цвају
Зуканове шале
Зуканове шале
“Дођи јуче”
“Дођи јуче”
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана