Плес у доба короне

Милијана Латиновић

Епидемиолошка ситуација у Републици Српској коначно се стабилизовала до те мјере, да на дневном нивоу биљежимо једноцифрен број заражених вирусом корона, што и те како охрабрује.

И подаци о броју хоспитализованих уливају наду да су црни дани иза нас. Коначно смо дочекали да одахнемо од свега што нас је мучило дуже од годину дана. Чини се да се живот почео враћати у нормалу.

Епидемиолози су дали препоруке и за извођење музике у угоститељским објектима, као и за организовање свадбених весеља.

Међутим, на загрљаје ћемо још сачекати, а ни плес се не препоручује, осим ако не плешете са неким из свога домаћинства. Знајући шта смо све прошли и колико је људи изгубило битку са опаком болешћу, можда је тако и боље. Колико год звучало чудно, па и смијешно, боље је да се стрпимо још мало, него да дамо шансу корони да се поново распламса и расплеше у нашим животима. Тешко да бисмо је више сустигли ако букне поново. А није готово и на опрезу морамо остати још неко вријеме. Због себе и због свих оних који нам нешто значе у животу. Иако су мјере ублажене, а бројке много, много мање него протеклих мјесеци радовати се треба са опрезом, водећи рачуна о себи и онима које волимо.

Корак по корак након скоро годину и по мукотрпне борбе за сваки дах, за живот, након закључавања и строгих мјера, које су биле неопходне, продисали смо сви и привреда и здравство, и обични мали људи. 

Без обзира на то, за слављење побједе је још рано иако бисмо сви најрадије свирали крај корони и пожељели добродошлицу нашем нормалном животу.

Љето је пред нама и у нади да ће из дана у дан епидемиолошка ситуација бити све боља, да ће се вратити концерти и све оно за чиме вапимо, морамо остати мудри, да не дозволимо да нас сићушни вирус поново баци на кољена. Из свега што смо прошли ваљда смо нешто научили.

А овога љета имамо и савезника у борби против короне на кога смо чекали годину дана, вакцину. Истина, вољели бисмо да вакцинација тече брже, али је боље икако него никако. Стабилнија ситуација помаже да се здравствени радници окрену процесу провођења имунизације.

Уз доста стрпљења и одговорно понашање прегураћемо и овај период и много опуштеније дочекати предстојећу јесен и зиму. Сада не смијемо поклекнути, поштовање свих епидемиолошких мјера и даље мора бити приоритет. Побједа је тик испред нас.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана