Пирамида и фараони

Вељко Зељковић
Пирамида и фараони

Постало је готово деведесет и девет одсто извјесно да ће лидер партије Браћа Италије Ђорђа Мелони након побједе на ванредним парламентарним изборима у Италији добити мандат за формирање нове, и како ствари стоје, конзервативне десничарске владе.

Међутим, оно што је још обиљежило ове изборе јесте упозорење предсједнице Европске комисије Урсуле фон дер Лајен да уколико ствари крену у лошем смјеру, мислећи ту на евентуални избор Мелонијеве, Брисел има адекватне “алате” за дјеловање, при том наводећи примјере Мађарске и Пољске. На овај начин Фон дер Лајенова упутила је отворену и директну пријетњу грађанима Италије да пазе за кога гласају, поручујући им да не би требало да “одступе од демократских начела”.

Након недавне побједе Виктора Орбана и његове партије Фидес на посљедњим изборима у Мађарској, ова земља се суочила са политичким терором, јер Будимпешта националне интересе ставља испред бриселских. Већ је најављено ускраћивање помоћи Мађарској од 7,5 милијарди евра.

У сличној ситуацији је и Пољска, а како ствари стоје, ускоро би се под “демократским” санкцијама могла наћи и Италија, јер грађани Апенинског полуострва нису послушали “добронамјерни савјет” Фон дер Лајенове. Нису гласали за неку од италијанско-бриселских марионета на овим изборима, као што је био бивши италијански премијер Марио Драги.

Треба очекивати да се Усрула и екипа побрину за свог колегу Драгог и овог банкара ухљебе у Европској централној банци.

Све ово осликава у каквом свијету ми то живимо, али и како то Урсула, и њој слични бриселски фараони из тог пирамидалног центра моћи, доживљавају и схватају “демократска начела”. Кажњавати неку државу јер су грађани гласали за неког или не представља суноврат европске демократије. А та политика, односно “демократска начела” о којима Фон дер Лајенова говори базирају се на укидању националног идентитета и суверенитета земаља чланица Европске уније. На стварању једне безличне грађанске масе и једноумља те укидању породичних вриједности. Таква ЕУ, каквом је покушава направити сурогат мајка Америка, ником не треба.    

Свему томе се противи Мелонијева, која не крије да јој се нимало не свиђа политика коју води мађарски премијер Виктор Орбан.

Њена побједа у Италији, али и успјех десничара у Мађарској, Пољској, Словачкој, Француској, али и Шпанији, нису ништа друго до резултат и одговор на ту и такву политику Брисела. Дрма се и у Њемачкој. Темељи пирамиде на чијем врху стоји Урсула су све више растреситији, због недостатка арматуре.    

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана