Параф

Милош Васиљевић
Параф

Сага која је трајала пуних десет година окончана је у сриједу када је стављен потпис на Темељни уговор између Српске православне цркве и Владе Црне Горе.

Транспарентно, на радост прије свих српског живља у његошевској Црној Гори, премијер те земље Дритан Абазовић, уз присуство патријарха српског Порфирија и врха СПЦ, потписао је оно што његовом претходнику Здравку Кривокапићу није пошло за руком.

Црна Гора је, нажалост, постала земља парадокса и мјесто гдје су дневнополитичка поткусуривања и трзавице важнији од свакодневних проблема.

На овај потпис “зелено свјетло” дали су и лидери Демократског фронта, али и Демократе Алексе Бечића, који су тренутно опозиција у парламенту.

Ипак, с друге стране, много је незадовољних након овог потписа, а предњачи ДПС Мила Ђукановића, али и СДП, гдје је најгласнија Драгиња Вуксановић Станковић.

И док мало спласне прича о Темељном уговору, већ у наредним данима можемо очекивати и причу о “обарању” 43. по реду Владе Црне Горе.

У земљи препуној природних љепота, која на сјеверу има планине најсличније Алпима, али и море, гдје од туризма могу да подигну економију на виши ниво, политичке трзавице не престају ни у врелим љетним данима.

Након побједе ДФ-а, Демократа и УРА, 30. августа 2020. године, тамошња јавност мислила је да је коначно дошло вријеме за промјене. Ипак, ништа драстично није се промијенило, али потписом Темељног уговора своју јачину показао је Дритан Абазовић, чиме је доказао да посједује особине лидера и култ вође.

Но, тек му предстоји борба да остане на врху политичке црногорске арене, јер је превише оних који свој дрес, али и идеологију, мијењају преко ноћи, па се након овог парафа већ нашао на политичкој клацкалици.

Локални избори у Подгорици и још 13 општина, који су заказани за 23. октобар ове године, показаће заправо јачину, како УРА, тако и његових садашњих партнера, али и политичких опонената.

Српска православна црква у Црној Гори једина је институција којој вјерује наш народ, а литије из 2019. и 2020. године заправо су доказ да се “десио” народ.

А српском народу није лако ни данас у Црној Гори, а то најбоље знају они који живе у овој земљи са мање од 700.000 становника.

Људи је све мање, а проблема више. Ипак, потписом Темељног уговора државе са Српском православном црквом један је проблем мање, а Срби знају да ће им вјера и духовно окрепљење бити доступни у светим храмовима који припадају искључиво СПЦ и који су нераскидива веза народа, традиције, духовности и вјере. 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Фарса
Фарса
Шест минута
Шест минута
Биједне плате
Биједне плате
Рекордери
Рекордери
Сипај за цвају
Сипај за цвају
Зуканове шале
Зуканове шале
“Дођи јуче”
“Дођи јуче”
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана