Откуцаји срца

Милијана Латиновић
Откуцаји срца

Након деценија чекања Република Српска је коначно добила Клинику за кардиохирургију. Савремено опремљена клиника у јужном крилу највеће здравствене установе у РС, која се простире на око 1.500 квадрата, заиста је вриједна хвале.

Операционе сале, интензивна њега, одјељење за пацијенте, све је опремљено по највишим стандардима да на тренутак човјек помисли да је у некој свјетској клиници.

И нису само простор и опрема оно чиме се љекарски тим најмлађе клинике Универзитетског клиничког центра РС може похвалити.

Иза њих је већ 40 успјешно изведених операција, 40 пацијената са тешким кардиоваскуларним проблемима који су живи и здрави отишли својим кућама.

Ипак, помало је тужно да се на тако важну клинику чекало деценијама. Мијењале су се власти, опозиције, руководства, а становници Српске по лијек за срце одлазили изван граница Републике.

Да ли није било новца или снажне воље, питање је за оне који су доносили одлуке. Сви смо свједоци да се протеклих година, па и деценија новац трошио за све и свашта, тешко да није било за оно што је заиста потребно.

Уз помоћ и несебичну подршку Србије ниједан пацијент оболио од кардиоваскуларних болести у протеклом периоду није остао без неопходне здравствене заштите, али није исто када се лијечите “код своје куће” или негдје друго, ма колико вас пазили.

Они који ће у будућности одлучивати у име народа не смију да дозволе да се на овако значајне пројекте чека деценијама. Њихова реализација морала је почети још јуче, за добробит свих оних који ће се родити сутра.

И свака клиника у УКЦ-у, почевши од оне у којој се нови живот рађа, требало би да изгледа свјетски попут ове за кардиохирургију, да сваки пацијент који затражи љекарску помоћ добије и осмијех љубазног особља, али и неопходан лијек.

И не само у највећој здравственој установи, тако би морало бити широм Републике, од Требиња до Новог Града.

Само тако имамо шансу да напредујемо.

Здравствени систем не смије бити полигон за политиче обрачуне, препуцавања или скупљање поена, иако то почесто јесте.

Здравствени систем треба да буде терен на којем ће се сви утркивати да уложе што више, да изграде модерне болнице у којима ће радити врхунски љекари из Српске, да помогну и олакшају долазак до савремене опреме и свега што је потребно за лијечење.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Фарса
Фарса
Шест минута
Шест минута
Биједне плате
Биједне плате
Рекордери
Рекордери
Сипај за цвају
Сипај за цвају
Зуканове шале
Зуканове шале
“Дођи јуче”
“Дођи јуче”
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана