Опреза никад доста

Драгана Орловић

На тржиште БиХ сваког мјесеца из увоза стигну разни производи, неријетко сумњивог квалитета. Надлежне инспекције и агенције одавно су почеле трку са подацима, саопштењима и анализама како би информисале јавност шта то све на рафовима није безбједно, али од тога и нема неке вајде. Народ углавном купује оно што може. И ко да му замјери када је са сваком новом годином једно сигурно - доћи ће и нова поскупљења.

Међутим, приликом неких куповина потребно је обратити посебну пажњу без обзира на то колико имали у новчаницима, посебно када је ријеч о најмлађима, јер и ове године подаци Агенције за надзор над тржиштем БиХ нису најсјајнији.

Међу несигурним производима који су у овој години повучени са тржишта највише је било управо играчака и бојица, за које су анализе показале да садрже више од дозвољених и препоручених количина хрома, а које могу изазвати разне алергије, па чак и рак.

С друге стране, оне играчке које имају прекомјерне количине бора, уколико су им малишани били краткотрајно изложени, могу имати проблема са кожом или крварењем из носа, док постоје и неспецифични симптоми као што су главобоља, мучнина, повраћање и пролив.

Код дуготрајне изложености бору истраживања која су спроведена указују и на повећање ризика од оштећења репродуктивног система и то нарочито код мушке популације.

Једина превенција јесте и биће пажљива куповина. Родитељи морају бити веома опрезни да не би угрозили здравље дјеце.

Посебно треба да буду пажљиви када је у питању куповина дјечјих производа који стижу из Кине, јер је приликом тамошње производње квантитет одавно важнији од квалитета. То потврђују и инспекцијски извјештаји, који показују да су међу контролисаним играчкама из увоза готово све неисправне пошиљке биле управо кинеског поријекла.

Зато прије него што обрадују своје малишане, родитељи морају пажљиво погледати шта тачно купују и да ли је производ прилагођен узрасту дјетета.

Јер ни играчке изгледа нису више оно што су некад биле. Мијењају се заједно са технологијом и обичајима који су саставни дио свакодневице, а која све више трпи због темпа данашњег живота.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана