Онлајн насиље

Милош Васиљевић
Онлајн насиље

Савремени облици комуникације, тачније интернет и све доступне платформе, прави су полигон за бјежање од стварности, јер нема контакта “очи у очи”, али исто тако и одлична адреса за све оне, у првом реду тинејџере, који шаљу поруке мржње, насилног и погрдног садржаја.

И док с једне стране сви ми свакодневно не можемо замислити живот без интернета јер нам олакшава посао, с друге стране имамо опасност, јер се у великој мјери та слобода заправо и злоупотребљава.

Наиме, вршњачко насиље пресељено је на интернет из простог разлога јер се дјеца све мање друже, а уз то, што је поразније, не постоји никаква контрола на друштвеним мрежама. Дигитални свијет постао је дјечацима и дјевојчицама важнији од стварног, па самим тим се насиље сада најчешће рефлектује путем рачунара, таблета и паметних телефона.

Дјецу је, према ријечима стручњака, сада све теже разоткрити, контролисати и  спријечити, било да је ријеч о  физичком или вербалном насиљу. Уз то, све рјеђе можемо видјети да се дјеца окупљају око заједничких игара, од којих би сви могли имати корист. Тако смо свједоци да игралишта и терени зјапе празни, али зато су активни на друштвеним мрежама, гдје својим  пратиоцима преносе сваки корак, ручак, путовање.

На интернету је тинејџерима сада дозвољено све, да без било какве санкције или одговорности вријеђају своје вршњаке, али и старије. Чињеница је да дјеца и превише времена проводе уз мобилне телефоне, што касније, показало се, има негативне посљедице.

Улицу и асфалт, када је насиље у питању, замијенио је интернет, а ново технолошко доба дало му је потпуно другачије обрисе и димензију. Ударци и шаке полако одлазе у прошлост, али зато је све популарнији тај “онлајн фајт”. И док нема крви и разбијених аркада, сада сајбер простор заузима примат, а дјеца су ту незаштићена. Родитељи, као и обично забринути за своју дјецу, сада имају један разлог више. То је слобода коју нуде друштвене мреже, али и све присутније вршњачко насиље на интернету. На врло једноставно питање, како то спријечити, тешко је дати одговор који би довео до рјешења, односно смањења сада већ хроничног проблема у нашем друштву.

Анксиозност, депресију и страх тинејџери могу побиједити прије свега здравим навикама. Тренинзи, боравак у природи, уз што мање коришћење мобилних телефона, само су неки од предуслова који могу бити добар почетни корак како би се ријешио или бар смањио овај проблем.

Насиље је увијек било проблем, само је сада добило димензију модерног, коју можемо сви заједнички неутралисати уколико се барем мало вратимо традиционалним вриједностима. И оно најважније, пуни паркови, школска игралишта и игре које ослобађају од било каквог притиска смањиће сајбер насеље. Тинејџери, пробајте.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Фарса
Фарса
Шест минута
Шест минута
Биједне плате
Биједне плате
Рекордери
Рекордери
Сипај за цвају
Сипај за цвају
Зуканове шале
Зуканове шале
“Дођи јуче”
“Дођи јуче”
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана