Огољавање

Вељко Зељковић
Огољавање

Намјера Кристијана Шмита да наметне одређене промјене Изборног закона, којим би били регулисани одређени односи унутар ФБиХ, а прије свега конститутивни статус Хрвата, дигла је невиђену пустињску прашину међу бошњачким политичким партијама.

Паничне реакције оголиле су њихове стварне политичке циљеве и намјере, које су до сада они вјешто паковали у обланде наводне демократије, поготово пред међународном јавношћу. 

За њих све до сада није било спорно када су разни високи представници наметали одређене политичке одлуке и законе. Чак су позивали на већу примјену бонских овлашћења, укидање закона и смјене појединих демократски изабраних политичара.

Годинама су тражили већи међународни протекционизам. Због тога су и одбијали приједлоге да се затвори ОХР, уз образложење како БиХ још није зрела за то, јер наводно постоје деструктивне политичке снаге које коче њену функционалност и  опстанак.

Стога се аплаудирало и слављенички клицало када је Српска била кажњавана и када су систематично укидана њена Уставом загарантована права. Истицали су како ти потези доприносе стварању боље и демократске перспективе БиХ.

Када је у медије процурила вијест да би Кристијан Шмит због нефункционалности ФБиХ могао наметнути одређене изборне промјене, бошњачки политичари узели су у руке “куке и мотике”, те вербално оплели по Шмиту, наводећи како је то неприхватљиво, недопустиво и недемократски.

То што би ове промјене могле ријешити питање положаја Хрвата унутар ФБиХ и функционисање овог ентитета, постало је велики проблем, јер би могао пропасти “Пројекат Комшић”, који је имао за крајњи циљ да у потпуности мајоризује положај хрватског народа у ФБиХ и сведе га на политички “фикус статус”.

Оголило је ово план бошњачких партија, али и указало на то која је страна од три у БиХ, у ствари, рушилац земље и суживота. Оголило је ово и ко, у ствари, константно избјегава политички договор, те ко је, у ствари, главни кривац за досадашњу нефункционалност БиХ. 

Открило је ово и како је њихова досадашња прича, мјесецима уназад вођена око изборних промјена била, у ствари, једна велика фарса и куповина времена.       

Цар је го. Уколико је међународној заједници уистину стало до БиХ, “погураће” ове изборне промјене, јер би оне хрватској страни ставиле до знања да није само политички фикус.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана