Њемачка

Вељко Зељковић
Њемачка

Њемачка је до сада увијек, гледано кроз историју, ове балканске просторе и његове државе гледала као на своје потенцијалне колоније.

Нажалост, тако је и данас, поготово након што је Америка успјела да минимизира њихову политичку и економску моћ унутар Европске уније. Како би је колико-толико повратили, те бар себи доказали како се они и даље нешто питају, “вратили” су се поново на Балкан, показујући како њихов однос према православљу и српском народу у цјелини никада није промијењен. Најбоље се то види на примјеру Српске и Косова и према онима који се дрзну да стану на пу­т том новом њемачком хегемонизму.

Српској се тако, од стране Кристијана Шмита, њемачког дипломате са непризнатом дипломом високог представника, пријети економским санкцијама. Таман када се након општих избора помислило да ће ствари кренути набоље, Шмит је гостујући, ироније ли, у британском парламенту, који би најрадије да Српска и не постоји, најавио једну такву могућност како би казнио непослушно руководство Српске које не пристаје да им се стави не само њемачки већ било какав самар и улар. Он је овом приликом истакао и како му је страшно жао што нема моћ и подршку великих сила какву је некада имао Педи Ешдаун. На тај начин Шмит је показао како доживљава и поима демократију, али и БиХ, али и докле би био спреман ићи да то може. Смјењивао би, хапсио и приводио легитимне представнике власти. Мијењао и наметао законе, јер управо је то и радио Ешдаун, који је за вријеме своје владавине успио од Српске силом отети низ надлежности.

Како то више није могуће, Шмит је одлучио да уз помоћ Велике Британије, али и још неких земаља Европске уније, пријетећи финансијским и економским санкцијама дисциплинује Српску и то све уз изговор који протеклих годину дана употребљава када се рјешава било шта - наводни руски малигни утицај.

Слична ситуација је и у Србији, односно Косову. Берлин по сваку цијену, пријетећи невиђеним санкцијама, замрзавањем европског пута Србије, повлачењем инвестиција, од Београда тражи признање Косова као независне државе. Њемачки амбасадор на Косову Јорн Роде најгласнији је у томе, наводећи да ће ЕУ и земље Квинте од власти у Приштини тражити да се формира заједница српских општина. Роде је истакао како је то максимум, јер све остало крши устав Косова, те да се неће дозволити стварање некакве нове “Републике Српске” на тим просторима.

Тражи поштовање устава непризнате земље, а с друге стране од Србије да крши сопствени. Од Београда тражи да прекрши и све међународне потписане споразуме, па чак и Резолуцију 1244 Уједињених нација, у којој се наводи да је КиМ саставни дио Србије. Па докле, господо, зар нам нисте већ ионако нанијели превише зла? Зар сте заборавили?!

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Фарса
Фарса
Шест минута
Шест минута
Биједне плате
Биједне плате
Рекордери
Рекордери
Сипај за цвају
Сипај за цвају
Зуканове шале
Зуканове шале
“Дођи јуче”
“Дођи јуче”
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана