Неодговорност родитеља

Милош Васиљевић
Неодговорност родитеља

Мало је оних возача који стриктно поштују правила, а све више је неодговорних који их крше па чак и у присуству дјеце не користећи сједалице и подметаче.

Ауто-сједалице замишљене су као заштита у току вожње, али полиција и по том основу има пуне руке посла и приморана је да кажњава родитеље који прије одговорности бирају бахатост.

Наиме, полиција је лани казнили чак 3.041 возача због непрописне вожње малишана. Више је то за 55 него у претходној, 2021. години, што говори да апели надлежних да се дјеца возе искључиво у ауто-сједалицама нису уродила плодом.

Родитељи често дјецу држе у наручју, што је беспотребно, али и опасно, а за то су казне неминовне, а можда и благе, ако узмемо у обзир потенцијалне посљедице. Чест је случај и да дјеца сједе на предњем сједишту, и то она млађа од 12 година, и поново су кривци родитељи, никако дјеца. Стручњаци из ове области упозоравају и на чињеницу да родитељи неправилно користе сједалице.

Свједоци смо и да родитељи дјецу, најчешће у скупоцјеним аутомобилима, држе у крилу док возе, што никако није добар путоказ шта ће они радити у будућности.

Поставља се често питање коцкају ли се родитељи животима малишана, а при томе и ризикују да буду кажњени, с разлогом. Такође, оно што је симптоматично је да малољетници све чешће сједају за волан, без било какве дозволе, возе нерегистрована возила и ремете јавни ред и мир.

Да би био смањен број казни, али и ризик, потребно је вршити и додатне едукације, да би била развијена свијест о проблему којем се не назире крај. Дијете млађе од пет година у ауту треба да сједи искључиво на задњем сједишту у сједалици, док дијете у периоду од пет до 12 година треба да сједи на посебном подметачу, зависно до њихове висине.

Ово су само неки од детаља са којима мора бити упознат сваки родитељ, али није само то довољно. Мора да их поштује и то искључиво због безбједности дјеце у саобраћају. Ваљда је живот дјетета најважнији.

Осим људи који возе у алкохолисаном стању, те оних који прекораче брзину након које им често буде одузета возачка дозвола, и ово је проблем који је све израженији.

Дјеца су у сједалицама безбједнија у случају несрећа, а поштовање правила оставиће и коју марку више у новчанику, која никоме није вишак у времену инфлације.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Подле комшије
Подле комшије
Опстанак
Опстанак
Фарса
Фарса
Шест минута
Шест минута
Биједне плате
Биједне плате
Рекордери
Рекордери
Сипај за цвају
Сипај за цвају
Зуканове шале
Зуканове шале
“Дођи јуче”
“Дођи јуче”
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана