Нечасна зарада

Маријана Миљић Бјеловук
Нечасна зарада

БиХ згрће на десетине милиона марака само на одласку својих грађана. Згртаће их и даље јер и они што су остали увелико кроје планове да се скуће у некој од европских земаља.

Након одређеног периода тамо стичу и  услове да постану њихови држављани. Нема сумње да у доношењу одлука никада лакше преломе. Нема ту двојбе. У утакмици између држављанства БиХ и Њемачке или пак Аустрије резултат је и више него јасан. Побјеђује оно Њемачке, као и до сада.

Зашто? Па одговор је пред нама и свакодневно нам га дају домаћи политичари и изабрани функционери. Својим траљавим радом и заступањем личних и интереса најближих те којекаквим представама за јавност, само гурају грађане од ове земље и дају им вјетар у леђа да иду и не осврћу се. И тако већ двије деценије. И потрајаће и наредне, све док и посљедњег човјека не отјерају. Јер нада за боље у овој земљи одавно је нестала.

Колико су бројке поражавајуће најбоље илуструје податак да се само од 2015. године држављанства БиХ одрекло више од 30.000 грађана, а БиХ је на њима згрнула више од 16 милиона марака. Колико је људи стварно напустило земљу нико не зна, нити ће када све да их сабере. Резултат се мијења на дневном нивоу. Јер границе БиХ одавно већ не прелази у потрази за бољим сутра само један члан, већ комплетне породице.

Због тога сваки викенд имамо колапс и закрчење граница у Градишци, Козарској Дубици, Броду и осталим јер наши људи долазе да обиђу оне које још имају у овој земљи апсурда. С новим генерацијама и та гужва ће јењавати. Јер је велики број, већ сада бивших држављана БиХ, створило породицу у Аустрији, Њемачкој али и некој другој земљи широм свијета. На њима ова подмукла власт, која се води само дај мени и мојима најближим, неће моћи зарадити.

Али наставиће да на сваком ономе ко се одрекне држављанства БиХ и даље узме по 800 марака, што је, наравно највише у региону. Јер у старту су одбацили иницијативу да та такса појефтини. Што наравно није нимало изненађујуће, када имамо у виду ко води ову земљу и како се одлуке доносе. Добро је па да ту таксу нису повећали и исто оправдали инфлацијом која је присутна на тржишту. Можда су ту идеју оставили за неку од идућих година. Видјећемо.

Једно је јасно смањили или пак повећали таксу за одрицања од држављанства БиХ то неће зауставити одлив људи и одрицања од држављанства. Јер неки ће посегнути и за кредитом како би могли платити таксу за одрицање од пасоша БиХ, јер се тиме рјешавају овог накарадног система.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Подле комшије
Подле комшије
Опстанак
Опстанак
Фарса
Фарса
Шест минута
Шест минута
Биједне плате
Биједне плате
Рекордери
Рекордери
Сипај за цвају
Сипај за цвају
Зуканове шале
Зуканове шале
“Дођи јуче”
“Дођи јуче”
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана