Мрак филм

Вељко Зељковић
Мрак филм

Европска унија сусрела се посљедњих неколико мјесеци са великом енергетском кризом. Недостатак нафте и гаса, прекинути ланци снабдијевања, али и високе цијене електричне енергије бацају све више у очај грађане ове заједнице. Многи упозоравају како би она могла потрајати и наредних пет до десет година. И то у оптимистичној варијанти.

Цијене струје су тренутно од 10 до 15 пута више од оних с почетка године. Предвиђања за наредну годину говоре да би цијена једног мегават-часа струје могла отићи на чак 1.000 евра.

У великом проблему се нашла моћна Швајцарска, али и Аустрија и Њемачка у којој куповином ћебади, мањим бројем туширања и “термостат планом” покушавају ријешити проблем. Годинама су ове државе свој економски просперитет градиле на јефтиним руским енергентима. Зарад “очувања планете” гасиле су се и термоелектране и градили обновљиви извори енергије, који сами по себи нису могли у тако кратком периоду обезбиједити енергетску стабилност. Једно брзоплето и мазохистичко понашање правдано солидарношћу довело је већину земаља ЕУ у изузетно незавидну позицију.

С друге стране, БиХ, односно Српска, нема тих проблема. Производе се довољне количине струје. Има и за извоз. Располажемо и природним ресурсима којим би могли додатно поправити тренутни положај. Имамо вишкове струје које смо наслиједили из доба Титине Југославије, када се радило и градило. Данас, пак, имамо један број ментално ограничених који не дозвољавају улагања у овај стратешки сектор.

Иако је прошло око 18 мјесеци од постављања камена темељца за изградњу ХЕ “Бук Бијела” на ријеци Дрини, овај пројекат и даље није одмакао од тог “почетног камена”. Ручну су, палећи гуме на све четири точка, повукле бошњачке странке. У игру је увучен и Уставни суд БиХ, правосудна институција под контролом СДА, коме је од стране бошњачких званичника достављен поднесак за оцјену додијељене концесије за изградњу овог капиталног објекта.

И док Европа и свијет вапе за енергентима, у БиХ се воде неразумне политичке игре које спречавају просперитет земље. О чему ти политичари мисле, шта им је у глави...? Само жица, или ипак нешто сложеније склопке...? Све неодољиво подсјећа на нови сценарио за снимање “Мрак филма 6”. Хорора и комедије у исто вријеме.

Покушава се довести у питање и изградња гасовода кроз Српску, али и пројекат “Горњи хоризонти”. На тај начин ти који то раде држе своју руку на утичници која гаси свјетло и у БиХ. Они су, додуше, и навикли да функционишу само у мраку “проклете авлије” у којем их грађани неће моћи видјети како пустоше земљу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Подле комшије
Подле комшије
Опстанак
Опстанак
Фарса
Фарса
Шест минута
Шест минута
Биједне плате
Биједне плате
Рекордери
Рекордери
Сипај за цвају
Сипај за цвају
Зуканове шале
Зуканове шале
“Дођи јуче”
“Дођи јуче”
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана