Миротворац Церић

Сандра Милетић
Миротворац Церић

Поглавар Исламске заједнице у БиХ реис-ул-улема Мустафа Церић примио је награду за мир једне италијанске фондације због "залагања за промоцију дијалога" и свега неколико часова послије, по ко зна који пут ничим изазван напао предсједника РС Милорада Додика. Овога пута због негирања геноцида.


Тек награђени Церић је тако сјео и написао писмо које је упутио поводом Међународног дана сјећања на холокауст, односно дана ослобађања Aушвица, предсједници пројекта "Aладин". A у писму је кренуо од Каина и Aвеља, преко норвешког терористе Aндерса Бехринга Брејвика, кога је затим упоредио са Радованом Караџићем и Ратком Младићем који, вели Церић, "вјерују да је убиство јуначко дјело којим се требају поносити", да би на крају неком чудном логиком дошао и до Додика.

Иде "промотер дијалога" и корак даље па се тако буни што су израелске власти топло дочекале Додика и љубазно им препоручује да убудуће ускрате гостопримство српским политичарима који негирају геноцид у Сребреници.

Какве везе Додик има са Каином и Aвељом, Брејвиком, Караџићем и Младићем, а поготово са страдањем Јевреја, ослобађањем Aушвица и Међународним даном холокауста, очигледно зна само "миротворац" Церић. Јер ми остали нити знамо, нити их видимо, нити нам Церић у свом писму наводи икакве аргументе за оно што тврди.

A ако неко не зна, Додик злочин над Бошњацима у Сребреници никада није негирао, нити је икада дао икакву изјаву која би тај злочин оправдавала. Јесте тражио да се утврди тачан број убијених и несталих, али у томе нема ништа спорно јер је чињеница да се бројкама убијених несрећних Сребреничана одавно манипулише.

Није први пут Церићу да износи (ваљда с циљем промоције мира и дијалога), што писмено, што усмено, благо речено забрињавајуће и невјероватне оптужбе на рачун Срба, Српске и њеног руководства, па је тако оптуживао за исламофобију, антидржавност, ширење мржње... У много случајева није "поштедио" ни Хрвате. У највеће његове "бисере" свакако спадају изјаве да је "случај тероризма у Норвешкој најбоља опомена шта се може догодити, ако се ништа не предузме против Додикових изјава" и да "некима сметају нови муслимани које називају вехабијама, а све то само зато што су они преживјели геноцид и противе се режиму апартхејда".

Сасвим је јасно да Церић ради све, само не промовише мир и дијалог међу народима у земљи у којој и он живи. Напротив.

Зато не може а да не зачуди чињеница да је Церић, поред поменуте, до сада добио неке од највиших међународних награда и признања за мир и допринос међувјерском дијалогу, толеранцији и миру у свијету. Јер, шта је циљ његових писама, саопштења и изјава, не треба ни говорити.

На који се начин те награде додјељују и како то да их, упркос свим изјавама, редовно добија реис, требало би да буде предмет дубље анализе. Оно што је сигурно, јесте да је БиХ "промотер мира и дијалога" који ће ширити мржњу према народима који нису "његов" најмање потребан.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Подле комшије
Подле комшије
Опстанак
Опстанак
Фарса
Фарса
Шест минута
Шест минута
Биједне плате
Биједне плате
Рекордери
Рекордери
Сипај за цвају
Сипај за цвају
Зуканове шале
Зуканове шале
“Дођи јуче”
“Дођи јуче”
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана