МИП

Пише: Жељка Домазет
МИП

Да је у Министарству иностраних послова (МИП) свеопшти јавашлук у којем се већ годинама не разлучује битно од небитног доказује и податак да у овој институцији, која би требало да буде огледало угледа сваке земље, стоје два неверификована међународна документа који би у свакој земљи требало да се чувају под најјачим и најсигурнијим бравама.

У овој земљи која је постављена наглавачке и у којој изгледа нико ни за шта не одговара у МИП-у се налази регистар тајних података стандарда Европске уније о размјени са ЕУ и подрегистар за NATO. Оба ова документа још нису сертификовали у Сектору за заштиту тајних података.

Овај податак до кога су дошли инспектори Сектора за заштиту тајних података требало би да буде знак за узбуну свима који би у овој земљи требало да штите и спроводе закон. Сви надлежни задужени за безбједност морали би знати да ли је овај регистар долазио у руке онима од којих би по сваку цијену требало да буде склоњен. Чињеница да БиХ није верификовала ова два документа на ваљан начин отвара оправдане сумње да су овај повјерљиви документ користили и они који су на важне адресе Европске уније и NATO-а одаслали информације које су њима одговарале, а не оне које су ствар усаглашеног става и које би БиХ могле представити као кредибилног партнера и Европској унији и NATO-у.

У овом невиђеном скандалу има нечег и доброг, јер могло се десити да и ова документа попут неких других заврше у машини за резање папира која је изгледа најревносније посљедњих дана радила у МИП-у.

Aко БиХ није верификовала регистар тајних података стандарда Европске уније и NATO-а остаје отворено питање по којим је то стандардима до сада ова земља размјењивала тајне податке са овим значајним међународним гигантима. Имајући у виду чињеницу да је сада већ "технички министар" Свен Aлкалај боравио више у авиону него на земљи могуће је да је посегао за летачком праксом и податке преносио авионским путем.

Сви који иоле држе до закона морали би коначно летача Aлкалаја спустити на земљу и отријезнити га од све чешћег пијанства и мамурлука, те затражити коначно да положи рачуне овој земљи и народу кога је небројено пута избламирао и у иностранству и у земљи.

Не буде ли се МИП довело у ред, како већ помало пријетећи најављује будући министар Златко Лагумџија, неће нас зачудити ако данас-сутра БиХ не посегне за праксом да тајне податке размјењује димним сигналима.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана