Месо као луксуз

Анита Јанковић-Речевић

Цијене меса у месницама у Српској ни изблиза не прате животни стандард грађана, а судећи према најавама пољопривредника месо би ускоро за многе могло постати луксуз.

Истина, та основна животна намирница и сада је бројним становницима луксуз, нарочито пензионерима који су је одавно престали куповати на килограм. Обичај или само навика да за ручак морамо имати неко јело од меса нажалост више није могућност многих породица, јер је слаба куповна моћ традиционалне приоритете посложила мало другачије. Месне прерађевине попут јефтиних салама, виршли и паштета сада су много чешће на трпези становништва БиХ, а разлог наравно није тај што људи воле то да једу, него јер су прерађевине знатно јефтиније у поређењу са сировим месом.  

До безобразно високих цијена меса, које су актуелне већ мјесецима, довело је прије свега енормно поскупљење сточне хране за шта је, кажу, кривац сукоб у Украјини који је изазвао незапамћену нестабилност на тржишту житарица.   

Тако је кукуруз као основна житарица у производњи хране за свиње, јунад, пилиће и другу стоку у мјесецима иза нас достигао рекордну цијену на свјетским берзама. И само прије мјесец и по за тону је требало издвојити више од 800 КМ, што је дупло више у односу на прошлу годину. Иако се ситуација сада полако смирује а кукуруз из седмице у седмицу појефтињује, потрошачи се не могу надати нижим цијенама меса. 

Тако бар кажу фармери, којима како сами наводе, ништа не иде наруку. Ниска откупна цијена стоке, скупи енергенти, непредвидиви климатски услови због којих не успијевају произвести довољно хране за животиње само су мали дио нагомиланих проблема са којима се суочавају већ годинама.

Домаћим произвођачима главобољу задају и огромне количине увезеног јефтиног меса из Европе, због којег нису конкурентни на домаћем тржишту. На њихове вапаје да се ограничи увоз, бар повремено, када на фармама пристигне највећи број стоке за клање, нико годинама не одговара. Због свега побројаног немали број сточара већ је смањио производњу, а судећи по најавама штале за тов свиња, јунади и пилића биће све празније.

Низводни правац у коме се креће сточарство у Српској пријетња је да би у скорој будућности могло доћи до несташице појединих врста меса, нарочито јунетине чија производња годинама није исплатива. Ако се то деси јасно је да ће цијене меса отићи у небо и тако постати луксуз већини грађана БиХ.

Институционална заштита домаће производње, на којој пољопривредници годинама безуспјешно инсистирају, ријешила би бар дио нагомиланих проблема и  фармерима дала мотив да наставе борбу за боље сутра. Ако заштита изостане, као што вјероватно хоће, можемо се тјешити да ћемо бар живјети здравије и умјесто меса јести “траву”. То је и онако сада модерно.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана