Лансирање “спутњика”

Петар Иванцов

Русија је 11. августа регистровала прву на свијету вакцину против вируса корона “спутњик V”, коју је развио Истраживачки центар за епидемиологију и микробиологију “Гамалеи”. Ова вијест је обишла цијели свијет као први вјештачки сателит који је СССР лансирао 1. октобра 1957. године и постала је један од најишчекиванијих догађаја у контексту пандемије вируса корона.

 

Заиста, суочен са “ковидом 19”, свијет доживљава кризу доиста невиђених размјера: поред штете по физичко здравље свјетске популације - а то је, на данашњи дан више око 22 милиона заражених и готово 800.000 преминулих - нанесен је озбиљан ударац свјетској економији. Стручњаци говоре о највећем паду производње послије Другог свјетског рата. Епидемија је већ довела до формирања линија разграничења не само у Европи, већ широм свијета, угрозила свјетску трговину, допринијела је деградацији националних економија, масовној незапослености, што је заузврат довело до немира и протеста широм свијета. Према прорачунима стручњака, да би се зауставила епидемија, најмање 60% свјетске популације требало би да добије имунитет на вирус, што би се, према подацима Свјетске здравствене организације (СЗО), могло достићи масовном вакцинацијом.

Није изненађујуће што је вијест о регистрацији прве вакцине у већини земаља примљена са одушевљењем, многи су одмах најавили намјеру да сарађују с Русијом у даљем тестирању вакцине, 20 држава је сљедећег дана поднијело прелиминарне захтјеве за куповину милијарде доза, прелиминарни договор је постигнут у вези са производњом 500 милиона доза годишње у пет земаља.

Међутим, како се испоставило, нису сви били одушевљени због “лансирања спутњика”, и умјесто да прихвате руку помоћи коју је пружила Русија и удруже се у напорима у борби против пандемије, обрушили су се са оштром критиком, оптужујући руско руководство и научнике за “злочиначку журбу”, нелојалну конкуренцију и итд. Угледна западна издања била су пуна наслова као што: “Путин сања о сателитском тренутку”, “Руски приступ је несмотран и неетичан” или “…постоји ризик да овај лијек неће допринијети савладавању, већ погоршати пандемију”.

Одмах ћу разочарати присталице различитих теорија завјера (узгред буди речено, често добро плаћених) о. “свеприсутној руци Кремља”, “о малигном утицају Русије” те саопштићу да Русија нема намјеру да користи ову вакцину у било које себичне сврхе - да утиче на некога, да уцјењује, или тим прије да натјера да се вакцинише. Полазимо искључиво из сигурности становништва Руске Федерације, али смо истовремено отворени за сарадњу са свим земљама на принципима равноправности.

На основу информација добијених од руских произвођача вакцина, рећи ћу неколико ријечи о самом лијеку.

“Спутник V” (“Гам-Ковид-Вак”) је тзв. векторска двокомпонентна вакцина створена употребом генетског инжењеринга. За такву вакцину је изабран вирус који је безбједан за људе, а ген вируса против којег се вакцина прави је убачен у његов геном, тј. вакцина не садржи сам сој коронавируса, већ само производи имунитет. Производ овог гена, протеин, требало би да индукује имунитет против вируса који узрокује болест.

Рад на новој вакцини почео је у фебруару ове године. Разрада лијека у Русији се одвијала на седам научних локација, али научници запослени у центру Гамалеи већ у мају објавили су да су тестирали на себи векторску вакцину против COVID-19, тестирање је било успјешно: запослени су стекли имунитет на вирус корона, а нису открили негативне ефекте. У Русији су испитивања за вакцину на добровољцима завршена у јулу, а друга фаза клиничких испитивања – 1. августа. Дана 11. августа вакцина је регистрована, али са ограниченим временским роком - до 1. јануара 2021. године. До тог тренутка трећа фаза тестирања требало би да буде завршена. У истом ће учествовати хиљаде волонтера из неколико земаља. И тек након тога вакцина ће бити доступна широј јавности. Дана 15. августа почела је индустријска производња лијека.

У блиској будућности, представници ризичне групе - љекари и наставници - добиће приступ вакцини у Русији, и то на добровољној основи. Предсједник Русије Владимир Путин наредио је да вакцинација против вируса корона у Руској Федерацији буде добровољна и бесплатна (!). Према Министарству здравља, имунитет на COVID-19 након вакцинације може трајати и до двије године.

Нагласићу да су творци вакцине против COVID-19 аутори најефикасније вакцине на свијету против смртоносне Еболе и патогена МЕРС-а, “блиског рођака” новог коронавируса. Сигурносна испитивања ових вакцина су трајала неколико година. С појавом пандемије, већ готови лијек, такозвани вектор, био је само прилагођен новој пријетњи. Отуда и “фантастична” брзина његовог стварања.

Генерално, руска наука има иза себе дугу историју развоја овог подручја, а то признају и наши опоненти. Институт за општу генетику Академије наука СССР-а развио је прву векторску вакцину још 1980. године. Имајући у виду све горе наведено, оптужбе за “неодговорну журбу” изгледају помало смијешно. Хтио бих да нагласим да Русија никоме ништа не намеће, већ само продуктивно сарађује са оним земљама које су заинтересоване за вакцину, још једном пружајући руку помоћи свим заинтересованим земљама, цијелом свијету.

Захвалан сам на бројним позитивним коментарима и процјенама босанскохерцеговачке јавности, прије свега из Републике Српске. Надам се да ће становници БиХ ускоро имати прилику да заштите себе и своје најмилије од куге 21. вијека уз помоћ вакцине, без обзира чија је - руска, енглеска или кинеска. Битно је да буде ефикасна и приступачна. А за сада позивам све да буду одговорни и поштују све мјере предострожности!

Петар Иванцов, амбасадор Руске Федерације у БиХ

, амбасадор Руске Федерације у БиХ

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана