Лаку ноћ

Вељко Зељковић
Лаку ноћ

Огњен Тадић, кандидат за предсједника Српске, након сазнања да је на општим изборима 2010. године изгубио од Милорада Додика у трци за предсједника Српске, резигнирано и љутито поручио је грађанима: “Лаку ноћ, Републико Српска”. Био је то други Тадићев пораз као кандидата СДС-а. Онда је услиједио и трећи 2014. године, након чега је прешао на “другу страну”.

Година 2022. Изборна ноћ. Предсједник СДС-а и кандидат ове странке за српског члана Предсједништва БиХ Мирко Шаровић у 23 часа признаје катастрофални пораз, “гаси свјетло за лаку ноћ” и одлази у изборни штаб ПДП-а да подржи Јелену Тривић.

Шаровић је калкулишући, те излазећи на црту Жељки Цвијановић вјеровао да ће с њом, а уз помоћ ПДП-а, лакше изаћи на крај него с Милорадом Додиком у борби за предсједника Српске. Говорио је о предизборној математици. Испоставило се да му је била погрешна рачуница. Доживио је прави политички дебакл освојивши 195.000 гласова, 95.000 мање од Цвијановићеве. И то није његов највећи проблем. Испоставило се да га на овим изборима нису подржали ни у сопственој странци. Иако је са Тривићевом био заједнички кандидат СДС-а и ПДП-а, Шаровић је остварио далеко лошији резултат од ње и то за 55.000 гласова.

Испоставило се да је Тривићева добила знатно већи број гласова чак и у оним срединама које су до сада важиле за чврсте бастионе СДС-а, попут Бијељине или, рецимо, Теслића у ком влада његов партијски колега, али и опонент из сјене Милан Миличевић. Изгубио је и у родној Рогатици, али и у Сокоцу, гдје ведри и облачи СДС-ов кадар Милован Бјелица.

Годинама уназад СДС не успијева да нађе правог лидера и руководство које ће повратити стари сјај овој партији. Шаровић то свакако не може. Нема харизму, али ни подршку унутар самог СДС-а, подијељеног све више на кланове. Можда је то и због тога што се он током своје вишегодишње политичке каријере не може бог зна чиме ни похвалити. Годинама је само обитавао по разним добро плаћеним функцијама попуњавајући свој ЦВ и заузимајући мјеста “другима”. Баш као и Младен Босић.

Можда је право вријеме да млађе снаге дођу на чело ове партије, попут доктора Желимира Нешковића из Лопара или, рецимо, Маринка Божовића из Источне Илиџе. Добар избор би могао бити и поменути Миличевић из Теслића, а не треба отписивати ни Милана Радовића који је до сада показао највише политичких амбиција да засједне на чело СДС-а. Вријеме је да Шаровић понови Тадићеву реченицу и каже: “Лаку ноћ, Републико Српска”, па оде у незаслужену политичку пензију.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Фарса
Фарса
Шест минута
Шест минута
Биједне плате
Биједне плате
Рекордери
Рекордери
Сипај за цвају
Сипај за цвају
Зуканове шале
Зуканове шале
“Дођи јуче”
“Дођи јуче”
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана