Корак испред

Анита Јанковић Речевић
Корак испред

Да се најбоље учи из искуства годинама се чинило као потпуно погрешна фраза на примјеру појаве поплава у Српској, али на основу најновијих догађаја стиче се утисак, бар привидно, да смо мрвицу научили како се треба носити с природним недаћама.

Овог пута аларм о могућим поплавама упалио се неколико дана прије раста водостаја и изливања потока, ријека и рјечица из корита.

Републичка управа цивилне заштите средином прошле седмице упозорила је на обилне падавине и могућност изливања бујичних водотока, појаву клизишта и значајан пораст великих ријека, нарочито Дрине.

Као посљедица упозорења формирана су и три центра из којих је праћена ситуација на терену, односно у Фочи, Вишеграду и Требињу, локалитетима којима је пријетио највећи ризик.

Такође, локалним заједницама наређено је да прочисте ризичне канале, бујичне потоке, ангажују људство као и постојећу и додатну механизацију из приватног сектора. Да ли су сви послушали ту заповијест, испоставиће се накнадно, али већ сада се може рећи да је резултат превентивног дјеловања минимална штета на терену од оне која је могла бити.

Овај пут Српска је била корак испред временских неприлика, што треба бити шаблон у свим кризним ситуацијама.

Данас, у 21. вијеку, када је технологија узнапредовала и напредује из дана у дан и када се киша, снијег, олује, град могу предвидјети данима унапријед не смију се дешавати ситуације којима смо свједочили годинама уназад, а то је да су изнова и изнова, при свакој јачој киши, домови грађана Српске били на удару поплава и штете коју вода остави за собом. 

С таквим проблемима најчешће су се борили становници Козарске Дубице, Новог Града и Приједора али и Српца, Бијељине, Градишке, Језера и других локалних заједница који имају ту (не)срећу да кроз њих протичу потоци и ријеке.

Да су власти мало урадиле по том питању речено је већ безброј пута, али велика одговорност је и на становништву.  Не можеш саградити кућу на обали ријеке и чудити се ако вода уђе унутра. Падавине се не могу спријечити али таква градња и те како може и мора.

Такође, сваки “бијес” природе мора бити упозорење грађанима да више поведу рачуна о средини у којој живе. Бацање кабастог или било којег другог отпада у ријеке може имати само негативне посљедице, ништа добро. Зато локалне заједнице од сада па надаље треба редовно да проширују корита и уклањају отпад из зачепљених канала како бу набујала вода имала гдје отећи, али и да поведу рачуна ко то баца смеће у ријеке и казне их прописно.

Ако већ немамо новца за изградњу великих и модерних насипа бар можемо сви заједно бити одговорнији и предузети минималне напоре у чишћењу јер је најновији примјер показује да превентивна реакција даје резултате.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Шест минута
Шест минута
Биједне плате
Биједне плате
Рекордери
Рекордери
Сипај за цвају
Сипај за цвају
Зуканове шале
Зуканове шале
“Дођи јуче”
“Дођи јуче”
Санкције
Санкције
Амбер алерт
Амбер алерт
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана