Колапс у најави

Вељко Зељковић
Колапс у најави

Ваздух трепти, као да небо гори. Спрема се олуја! Овако би се укратко могла описати тренутна ситуација на глобалном, прије свега америчком финансијском тржишту након што је крајем прошле седмице проглашен банкрот и колапс банке Силицијумска долина, која је прије тога била рангирана као 16. по величини у САД, са активом од 210 милијарди долара.

Банка је банкротирала када су њени клијенти, углавном радници у ИТ сектору, почели да повлаче новац због све већег страха.

Све неодољиво подсјећа на црни сценарио из 2008. године, када је дошло до готово потпуног слома финансијског тржишта, а домина која је тада покренула ту слагалицу била је четврта по величини банка у САД Лиман брадерс. Банкрот те банке описиван је као један од највећих у историји САД. У тренутку колапса банка је имала 639 милијарди долара средстава и 619 милијарди долара дуга.

Њен слом изазвао је серију кредитних шокова, губитке на берзама од седам билиона долара, а девет милиона Американаца је изгубило посао. Слом је ескалирао у глобалну финансијску кризу и најдубљу рецесију у неколико генерација, послије које је за опоравак била потребна читава деценија.

До ове финансијске кризе довела је похлепа банкара, који су грађанима давали кредите знајући да их они не могу враћати, те онда кладећи се на један такав сценарио. Био је то пренадувани балон који је морао једном експлодирати, правећи ударни талас око себе.

Стиче се утисак како у Америци поново има тих балона, можда и превише, који могу довести до домино ефекта и краха финансијског тржишта. Инфлација сваким даном извлачи из џепова људи и посљедње доларе. Постаје све теже враћати кредите. Једноставно, током протеклих година наштампано је толико новца да је морало доћи до бумеранг ефекта и инфлације с којом се власти у посљедње вријеме покушавају изборити. Америчке федералне резерве, пак, агресивно дижу каматне стопе, чинећи новац недоступнијим, стварајући поред стварне, и вјештачку рецесију.

Када се подвуче црта, имајући све ово у виду, да је менталитет похлепе и даље присутан више него икад, али и да финансије и берзе све више личе на кладионице, може се закључити да крах постаје све реалнија опција.

Све ово неће заобићи ни европске земље. У Европској централној банци, која је такође наштанцала огромне количине папира, никако да схвате да се само агресивном монетарном политиком не може сузбити инфлација, те да је једино рјешење крај рата у Украјини и укидање одређених санкција Русији.

Треба се отети из америчког загрљаја, који постаје попут анакондиног, прогутати кнедлу, како би се избјегла једна модификована народна пословица: “Ко другоме рат намјешта, стрефио га банкрот”.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана