Ко ће дјецу рађати?

 Маријана Миљић Бјеловук
Ко ће дјецу рађати?

Суморна демографска прогноза надвила се над читавом Српском. И та прогноза, која овај пут није као по обичају стигла од демографа, већ од ревизора, никога није забринула. Нико јој није посветио ниједну реченицу. И неће, јер су сви заокупљени својим интересима, од локалног до републичког нивоа.

Док сви они воде борбе, како наводе за економско јачање позиција Српске, становника у земљи је све мање. И нема сумње да ће нас бити све мање, јер људи одлазе, беба је све мање, становништво све старије... Та слика преовладава у чак трећини, тачније 23 општине Српске, које су на прагу демографског изумирања. Да ли у том смјеру води борба за економско јачање позиција и опстанак народа у Српској?

Да би демографска слика Српске колико-толико била поправљена прије пет година формиран је и Савјет за демографску политику РС, а резултат рада његових чланова је такав да су прогнозе о популационој политици постале само катастрофалније. Тај савјет, по свему судећи, постоји само на папиру. О њиховом раду у протеклих пет година ништа се не може прочитати, осим да неки нису ни знали да су чланови поменутог тијела. Чак су једном и поручили да пронаталитетне мјере дају резултате, али и најавили одређене анализе, које, наравно, на крају нису угледале свјетло дана.

Ревизори који су анализирали донесене пронаталитетне мјере у протеклих пет година у самом старту свог извјештаја демантовали су Савјет за демографску политику. Са исте адресе поручено је да пронаталитетне мјере и издвојених више од 190 милиона за њихову реализацију у протеклих пет година у општинама и градовима Српске нису значајније подстакли рађање.

И нема сумње да неће, јер издвајања 500 марака за новорођено дијете неће бити окидач и стимулисати родитеље да се одлуче на још једно. Та, једнокатна новчана мјера је добродошла, али тренутно. Довољна у овој инфлацији за један одлазак у маркет.

Оно што је родитељима у Српској потребно да би у њиховој кући било више дјеце је сигуран и добро плаћен посао. За то нам нису потребне никакве анализе ни оснивање којекаквих савјета на које се само губи вријеме. 

Због тога треба престати говорити о економском јачању Српске, већ то спроводити у пракси и људима обезбиједити сигуран и добро плаћен посао, обезбиједити једнака права свима, а не само подобнима и страначки блиским људима. Једино на тај начин могуће је побољшати демографску слику Српске.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Шест минута
Шест минута
Биједне плате
Биједне плате
Рекордери
Рекордери
Сипај за цвају
Сипај за цвају
Зуканове шале
Зуканове шале
“Дођи јуче”
“Дођи јуче”
Санкције
Санкције
Амбер алерт
Амбер алерт
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана