Каматне бриге

Милош Васиљевић
Каматне бриге

Да би се у овим турбулентним временима купила нека некретнина, људи посежу за кредитима. Знају они да је то мач са двије оштрице, јер осим што ћете вратити много више новца него што сте добили, људи нису сигурни да ли ће камата на кредит остати идентична оној на коју су ставили параф

 

За главу се већ хватају они који су се одлучили за варијабилну каматну стопу јер ће њихова рата бити већа.

Први озбиљнији проблеми, иако никад нисмо били друштво које је било претјерано стабилно, долазе са појавом пандемије вируса корона, а затим и са сукобом у Украјини, који се касније рефлектовао на наше новчанике јер је све поскупјело. Нестабилна економска кретања дошла су до изражаја, а разлога за забринутост има на сваком кораку.

Банке код нас и даље подижу камату на кредите, ако је уговорена промјенљива каматна стопа. Имамо вишак ликвидности, камате на депозите се мало подижу, тако да галопирајућа инфлација оставља трагове.

 Европска централна банка подигла је каматну стопу на депозите крајем фебруара, тако ће бити и у идућем периоду, јер нису још  успјели довести инфлацију до жељеног нивоа.

Раст профита микрокредитних организација у посљедње вријеме потврђује чињеницу да смо постали друштво задужених, гдје из мјесеца у мјесец репрограмима покушавамо спасти што се спасти (не) може. И многи улазећи у такве подухвате чине злочин с предумишљајем, јер знају да врате и дупло, па некад и више од тога.

Препоруке стручњака су и да се, посебно за велике стамбене кредите, користи искључиво фиксна каматна стопа, јер су оне на дужи временски период сигурније, јер нисмо сигурни у какву непредвидљиву ситуацију глобално можемо упасти.

На основу плате, уз изузетак оних који зарађују баснословне цифре, може се само преживјети, од мјесеца до мјесец, од којих су они дани на крају најтежи. Како купити стан у Бањалуци и Требињу, рачуница је јасна. Једини излаз и потенцијално рјешење је уз помоћ кредита. И када видите да се за једнособан или двособан стан брачни пар задужи и до 25 године, то доводи у дилему да ли је то вриједно жртве.

Из тог разлога све је више оних који годинама, па и деценијама, у четири туђа зида чекају нека повољнија времена. Плаћају најам стана и вјерују да ће се околности окренути, јер са просјечним примањима никако не могу одговорити безобразно високим цијенима некретнина, и то не само у центру него и на периферији.

За многе стан, но ипак с друге стране и брига мање, јер немају омчу око врата звану кредит, јер док год инфлација потраје, мали стан за обичне смртнике биће велики недосањан сан.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Опстанак
Опстанак
Фарса
Фарса
Шест минута
Шест минута
Биједне плате
Биједне плате
Рекордери
Рекордери
Сипај за цвају
Сипај за цвају
Зуканове шале
Зуканове шале
“Дођи јуче”
“Дођи јуче”
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана