Кад је “Бамби” досадан

Ведрана Кулага Симић
Кад је “Бамби” досадан

Готово свака генерација на неки начин другачија је од претходних, јер такав је једноставно свијет. Мијења се, било то нама по вољи или не, а у стопу га прате бројне животне навике и правила.

Ера интернета и убрзаног развоја технологије унијела је у новијој историји највише промјена у нашу свакодневицу. Када се осврнемо многи не могу да “сваре” да су прије само неколико година живјели сасвим нормално без мобилних телефона и друштвених мрежа, односно да су вијести на радију и телевизијске емисије биле прозор у свијет. Да су, исто тако, своје “профиле” имали у лексиконима и на првим странама телефонских именика, а да се са жудњом чекало вријеме када су “пуштани” цртани филмови те дозвола да буду и снимљени на видео-касете.

Данас је све то другачије. И млади и стари свијет “држе” у рукама. Могуће је шетати по свим медитеранима, истраживати уживо небо и море из топлине дома те ријечју или словом доћи до свих материјала на интернету на којем је похрањена и прошлост и садашњост и будућност.  

И тако се, мало помало, скоро све почело мијењати, а најбољи доказ за то јесте управо дјетињство, јер на примјер, оно из деведесетих или с почетка новог миленијума па и мало касније није ни близу овог данашњег. Ни родитељи, а ни цртићи.

Док су генерације и генерације, готово без трептаја, чекале да виде хоће ли преслатки “Бамби” остати на ногама, пратиле игре тад најпознатије мачке и миша - Тома и Џерија те бројне друге, добре и лоше, цртане јунаке, данас ти ликови дјеци не држе пажњу.

Досадни су им, за разлику од неких модерних из чијих очију, једноставно, извиру љутња, страх, зло. Као такве их цртају и праве, дјеца су одушевљена тим чудовиштима, а родитељи махом задовољни јер су им дјеца мирна док гледају у телефон и навијају за своје нове јунаке.

Могуће је и да су некадашњи цртани филмови имали неке скривене поруке којих тада, а можда ни данас, нисмо свјесни, али чак ни негативци у већини њих нису били страшни изгледом док су данас малишани, између осталог, залуђени ликом из хорор игрице што су потврдили цртежи из обданишта у Прњавору. То је шокирало тамошње васпитаче, посебно јер тај лик често на интернет платформама прате ријечи које позивају на убијање те загрљај до смрти. 

Струка упозорава да играчке треба да подстичу креативност, али реалност је таква да је данашњој дјеци све доступно као на длану, а да би родитељи на првом мјесту требало да више пажње обрате на то шта им дјеца гледају. Не мора избор бити ни слатки “Бамби”, али ни ликови из чијих уста избија крв, у чијим очима се “скрива” пакао и насиље. Ипак, најбоље би било да највише воле и гледају у природу и у своје другаре.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана