Јустиција

  Вељко Зељковић
Јустиција

Судови су, послије кафане, мјесто најмасовнијег окупљања комшија и родбине. Мјесто је то гдје се дуго чека да случај застари и установа пред којом су сви једнаки, док не уђу унутра. Овако би се укратко могло описати и вишедеценијско стање у правосуђу БиХ које сваким даном постаје све трагикомичније.

Судећи по пресудама и процесима који се воде, поједине судије очигледно погрешно тумаче дефиницију правде и права те шта, у ствари, представља лик римске божице правде Јустиције, која с повезом на очима држи вагу у једној руци, а мач у другој. Повез на очима би требало да буде симбол објективности. У случају појединих судија, поготово оних који се баве ратним злочинима, али и корупцијом и организованим криминалом, тај повез тек служи како би се "затвориле очи" и одговорнима за нека од најтежих кривичних дјела допустило да "купе вријеме" или остану ван домета правде, односно симболичног мача. Најбоље се то може видјети на примјерима процеса који су вођени или су још у току, у случајевима Сакиба Махмуљина, Атифа Дудаковића, Ејупа Ганића... Оно што је заједничко поменутим јесте да су се напрасно разбољели од секирације, због чега се судски процеси одгађају у недоглед.

Случај Махмуљина додатно је угрозио интегритет, ако га је икада имао, Суда БиХ. Након што је осуђен на осам година затвора због ратних злочина на Возући, Махмуљин је, умјесто да се јави, односно буде спроведен на одслужење казне, преко ноћи и под окриљем сарајевске магле "нагулио" у Турску због, како су саопштили његови адвокати, нарушеног здравственог стања. И та фарса траје готово четири мјесеца. Све ово вријеме Махмуљин ужива далеко од правде, у благој медитеранској клими, погодној за извлачење реуме, испијајући коктеле и подсмијавајући се свима онима који су годинама чекали да овај некадашњи командант Трећег корпуса такозване Армије БиХ буде коначно кажњен због свих злочина који су током рата почињени на подручју Завидовића и Возуће. Сличан сценарио спроводи се и у случајевима Дудаковића и Ганића. Вјероватно се чека да природа учини своје и да свједоци оду на вјечни починак. 

Нажалост, ова појава напрасних и изненадних болести постала је пракса и у готово свим случајевима који се воде против неких утицајних чланова партије, "патриота", директора и јавних службеника.

Шта је рјешење? Скинути повезе са очију свима онима који дозвољавају све ово и искористити их за везивање њихових руку. Ти повези требало би да буду стављени и свим оним докторима којима слика Хипократа служи тек само за показивање и уређење ентеријера. 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Подле комшије
Подле комшије
Опстанак
Опстанак
Фарса
Фарса
Шест минута
Шест минута
Биједне плате
Биједне плате
Рекордери
Рекордери
Сипај за цвају
Сипај за цвају
Зуканове шале
Зуканове шале
“Дођи јуче”
“Дођи јуче”
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана