Јуче, данас, сутра

 Ведрана Кулага Симић
Јуче, данас, сутра

Ријеч “мир” је одувијек била једна од најскупљих, али је и као таква почесто, и под овим нашим дијелом неба, знала да буде, нажалост, погажена.

Деведесете године, њихов крвави почетак, многи становници БиХ, односно Републике Српске још памте на својој кожи, а остали се тог несрећног доба мање или више само сјећају, или знају из прича оних који су имали ту срећу да могу и данас да свједоче о томе. За разлику од хиљада и хиљада других, на свим зараћеним странама, који вијест о миру из Дејтона нису дочекали. Који су као покошени падали на борбеним линијама, улицама, кућним праговима.

Од договора о Општем оквирном споразуму за мир у БиХ, те потписивања се навршава 27 година током који се издешавало превише ствари, али далеко мање оних добрих и потребних овој и оваквој БиХ.

Домаћи политичари и међународне дипломате су највећи кривци за то јер је добар дио народа поново научио да буде добар комшија и пријатељ, и да људе дијеле на добре и лоше, а не на Бошњаке, Србе, Хрвате и остале. Бројни су након прекида сукоба гледали како да огњишта подигну из пепела те да својој дјеци и старијима помогну да стану на ноге и утабају путеве за бољу и мирнију будућност прије свега.

Међутим, они нису имали подршку изабраних представника у обиму која им је и требао јер су неки, који су играли главне улоге на политичкој позорници, својим дјеловањем више погодовали оном другој страни на којој су остале усијане главе. Толико усијане и препуне жеље да у миру добију немогуће те спремне да, зарад тих циљева и идеала, поново задуже оружје.

Реторика политичара им је погодовала, а говорнике су те повратне реакције у доброј мјери подстицале да јаче наставе са заговарањем онога што не може бити створено и по њиховим визијама бити скројено у овом дијелу Балкана.

Дејтонски мировни споразум у послијератној БиХ многима није одговарао јер ниједна страна није добила све што је хтјела. Ипак, мир је тих дана на овом простору био насушна потреба. Проливено је превише недужне крви и превише суза за најмилијима, али у рату никад и нигдје нико није гађао нити руже бацао с неба.

Ипак, и нажалост, у лавиринту домаћих и унапријед осуђених жеља на пропаст и међународних представника у ликовима високих представника изгубили смо драгоцјено вријеме. Бесповратно. Због политике и којекаквих интереса трпио је народ, економија па и БиХ, чак и због оних који се представљају као њени највећи чувари.

И ништа ни након 27 година појединци нису научили. Ни у БиХ нити Европи и остатку свијета када је ријеч о овој балканској земљи. Мада се све чини да нису ни хтјели, већ да су свјесно будили духове прошлости. Јасно је да ћемо у овом сулудом лавиринту остати док нас не пусте на миру и док им ми сами, и сви једним гласом, то одавде и не поручимо. Годишњица Дејтона је идеално вријеме за то.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Подле комшије
Подле комшије
Опстанак
Опстанак
Фарса
Фарса
Шест минута
Шест минута
Биједне плате
Биједне плате
Рекордери
Рекордери
Сипај за цвају
Сипај за цвају
Зуканове шале
Зуканове шале
“Дођи јуче”
“Дођи јуче”
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана